Julkaisut

Museoiden julkaisukokoelmiin kuuluu sekä painettuja että sähköisiä julkaisuja. Painetut teokset ovat myynnissä museokauppa Plootussa,
p. 040 350 6903.


Taapeli

Kymenlaakson museon tiedotuslehti julkaistaan netissä.

Lue Taapelia: 

Taapeli 2018
Taapeli 2017
Taapeli 2016
Taapeli 2015
Taapeli 2014
Taapeli 2013

Rakennettu ranta - Ruotsinsalmesta Kotkan satamaan

Mitä sataman paikalla oli ennen satamaa? Miltä satama ja siihen liittyvät korttelit näyttivät sata vuotta sitten?

Teos valottaa aikaa ennen Kotkan kaupungin perustamista, jolloin alueella sijaitsi venäläinen Ruotsinsalmen linnoitus. Nykyinen kaupunki syntyi 1870-luvulla lähes asumattomalle Kotkansaarelle ja kasvoi muutamassa vuosikymmenessä yhdeksi Suomen vilkkaimmista satamakaupungeista. Kirja kuvaa näitä kiihkeitä muutoksen aikoja ja sitä, millaisessa ympäristössä satamassa ja sen lähikortteleissa asuttiin ja työskenneltiin.

Liisa Murtti: J. W. Mattila Suursaarelta - taidemaalari, valokuvaaja, viuluntekijä

Suursaaren jylhä Haukkavuori, tuulen tuivertamat männyt, tyyni ja myrskyävä meri sekä idylliset kyläkujat.

Taidehistorioitsija Liisa Murtti on tutkinut Johan Vilhelm Mattilan elämää ja taidetta. Omana aikanaan Mattila tunnettiin Suursaaren Villenä, synnyinsaarensa uskollisena kuvaajana, joka syventyi urallaan myös muotokuvamaalaukseen. Grafiikka ja valokuvaus olivat Mattilalle tärkeitä ilmaisun muotoja, ja rakkaus musiikkiin tempaisi hänet soitinrakentamisen pariin.

Työ merellä. Nautica Fennica 2015-2016.

Julkaisu pohtii merityötä eri näkökulmista.

Merimiehen ja -naisen työ nähdään usein joko romantisoituna seilaamisena eksoottisilla vesillä tai tauottomana raatamisena. Mukana on artikkeleita, jotka kuvaavat työtä merellä menneillä vuosisadoilla ja tänä päivänä, miesten ja naisten kuvaamana sekä suomalaisesta ja kansainvälisestä näkökulmasta. 

Moni-ilmeinen merihistoria. Nautica Fennica 2013-2014.

Teos keskittyy suomalaisen merenkulun historiaan ja merellisen kulttuuriperinnön säilyttämisen vaikeisiin kysymyksiin.

Nautica Fennica 2013-2014 esittelee 2010-luvun merenkulun historian tutkimusta seitsemän kirjoittajan voimin. Artikkelit kuvaavat merihistorian monipuolista luonnetta - sen alle mahtuu hyvin erilaisia kysymyksiä, aiheita ja aikakausia keskiajasta 1900-luvun loppupuolelle saakka.

Valokuvaajat Emil ja Edvin - kuvia Karhulasta ja ympäristöstä

Valokuvateos esittelee Emil Suhosen (1897-1962) ja Edvin Joaksen (1908-1997) valokuvia. 

Emil Suhonen kuvasi Kymiä 1900-luvun alusta lähtien vuosikymmenten ajan ja Edvin Joas ikuisti Karhulaa 1960–1980-luvuilla. Karhulan maisemat rakennuksineen ovat melkein kokonaan uudistuneet menneen vuosisadan aikana. Miltä Karhula ja sen lähiympäristö näyttivät aiemmin? Kadonnutta Karhulaa voi katsella tämän kirjan kuvissa. Uudempien kuvien joukosta löytyy myös tuttuja kiinnepisteitä.

Teos on loppuunmyyty.

Trafiikki-lehti

Trafiikki-lehti on Trafiikki-museoiden asiakaslehti, joka kertoo ajankohtaisista ja mielenkiintoisista museomaailman asioista ja ilmiöistä. Lehti ilmestyy sekä paperi- että verkkolehtenä yksi-kaksi kertaa vuodessa. Paperilehden saa Trafiikki-museoista tai tilaamalla suoraan kotiinsa.

Lue Trafiikkia!

Museo-lehti

Museo-lehti tarkastelee monipuolisesti museoalan ajankohtaisia kysymyksiä. Lehti tarjoaa lukijoilleen näkymiä museoiden kulissien takaa, kertoo uutuuksista, kansainvälisistä virtauksista ja tärkeistä keskustelunaiheista museokentällä.

Lue Museo-lehteä!