VALIMO

Ystäviä, voimamiehiä, eränkävijöitä ja ammattiväkeä. 

Valokuvat Timo Vesterinen, tekstit Hannu Oksanen.

Näyttely on esillä galleriakäytävällä 31.5.2017 asti.

Kuva Timo Vesterinen

Valimo on työmaa, missä jokainen työvaihe on riippuvainen edellisestä ja siten myös jokainen työntekijä on riippuvainen kaveristaan.  Suuressa valimossa sulaa, liikkuu, valuu ja kaatuu joka päivä valtavia määriä monituhatasteista terästä. Virheisiin ei ole varaa mutta ei niitä usein satukaan, ammattitaito on korkea ja väki tietää vastuunsa ja miten poikkeustilanteessa toimitaan.  Se tarkoittaa myös sitä, että työtapaturmat ovat harvinaisia. 

Sulzerin valimolaisille on aina ollut kunnia-asia, että pumppuihin valettu teräs on laatutavaraa.  Kauan toiminut suuri valimo hehkuu korkean ammattitaidon lisäksi myös valtavasti työn ja ihmisten historiaa ja ajan myötä kehittynyttä omintakeista työpaikan kulttuuria, jollaista ei ole missään muulla. 

Monet  Sulzerin valimolaisista ovat olleet talossa yli kaksikymmentä, kolmekymmentä vuotta. Jonkun ura on kestänyt peräti viisikymmentä vuotta. Kukaan ei enää missään edes uneksi pysyvänsä samassa tehtaassa näin kauan.  

Valimoon on tultu usein kavereiden tai sukulaisten perässä. Kun ihmiset ovat tunteneet toisensa vuosikymmenten ajan myös tehtaan ulkopuolella, ei tarvitse ihmetellä, miksi kaikki viihtyvät työmaalla niin hyvin, luottavat toisiinsa, arvostavat omaa ja kaverin ammattitaitoa, ymmärtävät ja auttavat toisiaan ja käyvät vapaa-aikana samalla salilla voimailemassa, kalastavat samasta veneestä ja metsästävät samassa seurassa, veneilevät samoihin saariin, ottavat yhdessä oluet.  

Sulzer Pumps Finland Oy:n valimo Karhulan teollisuuspuistossa vaihtaa syksyllä 2016 omistajaa. Sulzerin omistama valimo työllisti 170 henkeä, jotka kaikki irtisanottiin. Osa heistä ei palaa enää valimoon mutta osa säilyttää työpaikkansa uuden omistajan palveluksessa. A. Ahlström Osakeyhtiö aloitti valimotoiminnan Karhulassa 95 vuotta sitten. 

Teksti Hannu OksanenKuva Timo Vesterinen

"Kaveriin pitää voida luottaa."

Esa Apo, Jouko Närhi, Timo Tiihonen, 22 vuotta työtoveruutta.
Onhan tämä hetkellisesti kuumaa ja raskastakin työtä mutta paljonhan meillä on ihan rauhallistakin ja taukoja. Valimotyö on tiimityötä, valuryhmässä on seitsemän henkeä ja me ollaan riippuvaisia toisistamme ja jokaisen osuus ja se, että jokainen vaihe tehdään huolellisesti vaikuttaa valun onnistumiseen ja turvallisuuteenkin. Kaveriin pitää voida luottaa. Ryhmään kuuluu sulattajat, senkkamies, kaksi tietokoneoperoijaa, kaavaaja ja nosturinkuljettaja.

Senkkamies valmistaa valuastian. Senkan on oltava kestävä ja turvallinen. Ohjausyksikössä on kaksi operaattoria, jotka säätävät valun aikana tietokoneilla terässeokseen koostumusta, hapen ja hiilen suhde pitää olla oikea.  Kaavaaja tekee muotin. Jos ei ole kaavaajaa, ei tarvita meitä muitakaan eikä kaavaajallakaan ole mitään tekoa, jos meitä ei ole. Nosturinkuljettaja ohjaa valuastian oikeaan paikkaan.

Vesi on valimossa todella vaarallinen aine, se ei sovi tänne ollenkaan.  Jos uuniin heittäisi litran vettä, se olisi iso pommi ja täältä tulisi äkkilähtö, katto lentäisi kauas. Valun raaka-aine on teräsromu, sen seassa voi varsinkin talvella olla vettä. Sen kanssa pitää olla tosi varovainen.  Kerran kun tyhjennettiin romulaatikko uuniin, niin pamahti ihan kunnolla. Satakaksikymmentäkiloinen laatikko lensi kuin tykin suusta korkealle ja kauas ja romut perässä.  Me pidetään nykyisin kyllä huoli siitä, ettei uunin edessä ole täytön aikana ketään. Valokaariuuni on paljon turvallisempi kuin induktiouuni. Valokaariuunin vieressä ei tarvitse sulatuksen aikana oleskella ja jos alkaa tapahtua, niin onhan meillä tuolla takana hätäovi.

Teksti Hannu Oksanen

< Kaikki tapahtumat