Kon-Tiki II – Balsalautoilla Tyynellämerellä

Valokuvanäyttely tutkimusretkestä

Vuosina 2015–2016 toteutettiin norjalaisen antropologi ja tutkimusmatkailija Thor Heyerdahlin hengessä kansainvälinen Kon-Tiki II -projekti, jossa oli mukana myös suomalaisia. Projektissa valmistettiin kaksi balsalauttaa, joilla purjehdittiin Etelä-Amerikasta Pääsiäissaarelle ja takaisin.

Tieteellisessä projektissa dokumentoitiin ja tutkittiin muun muassa ilmaston muutosta, meren elämää ja saasteita. Lautoilla käytettiin uusinta merentutkimusvälineistöä, jolla mitattiin useita perussuureita Tyynestämerestä. Uutena tutkimuskohteena olivat mereen kertyneet muovipartikkelit. Projektissa tutkittiin myös perinteiseen inkojen tekniikkaan perustuvia lauttojen ohjaimia.

Balsalauttojen rakennusvaihe Perussa kesti kuukauden. Vuonna 2015 balsalautoilla purjehdittiin ensin Pääsiäissaarille. Purjehdus takaisin Etelä-Amerikkaan Chileen vuonna 2016 päättyi evakuointiin 800 merimailin päässä rannikolta El Niñon aiheuttamien poikkeuksellisten sääolojen vuoksi. Kaikkiaan lautat purjehtivat 114 päivää ja 4 500 merimailia.

Näyttelyn Merikeskus Vellamoon ovat koonneet Heikki ja Heidi Niskanen. Toteuttamista on tukenut Savon koulutuskuntayhtymä. Näyttely on esillä galleriakäytävällä. Pääsymaksu 10/6 €. Alle 18-vuotiaat maksutta.

< Kaikki tapahtumat