Tietoherkku

Suomi 100 vuotta. Yhteistyötä merellä ja maalla.

Esitelmöijinä ovat suomalainen merivalokuvaaja Petri Porkola ja Natalia Karalashj-Maruhina Moskovan merimuseosta. He kertovat luotsauksen historiasta. Petri Porkolan esitys kattaa 320 vuotta luotsauksen historiaa Suomessa, ja esityksen yhteydessä nähdään lyhyt kuvaesitys Suomen luotsauksesta tänään. Natalia Karalashj-Maruhina kertoo luotsaustoiminnan historiasta ja luotsien elämästä Kronstadtissa.

Petri Porkola on liikkunut merellä koko ikänsä ja kuvannut lähes 40 vuotta merellistä luontoa, majakkasaaria, purjehdusta, klassikkoveneitä ja merenkulkua. Hän on ollut muun muassa tekemässä John Nurmisen säätiön kustantamia Valo merellä – Suomen majakat 1753–1906 ja Miehet merellä – Hetkiä luotsauksen historiasta -teoksia. Valo merellä -teos oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana ja valittiin yhdeksi vuoden kauneimmista kirjoista. Vuonna 2016 Porkola piti useita valokuvanäyttelyitä ja teki muun muassa kuvituksen Helsingin musiikkitalolla Baltic Sea Philharmonic -sinfoniaorkesterin esittämään Clean Baltic Sea -konserttiin.

Tietoherkku-luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Ne järjestetään keskiviikkoisin Merikeskus Vellamossa, Tornatorintie 99, 48100 Kotka.

< Kaikki tapahtumat