Tietoherkku. Matkailujulisteita Suomesta.


Miten Suomesta kerrottiin ulkomaailmalle aikoinaan? Miten matkailijoita houkuteltiin pohjoiseen maahamme? Come to Finland -matkailujulistenäyttelyn aloitteentekijä Magnus Londen kertoo esitelmässään suomalaisista matkailujulisteista ja siitä, mikä niissä on hänestä kiehtovaa.

Vellamossa esillä olevassa näyttelyssä on julisteita 1800-luvun lopulta 1960-luvulle asti. Tuolloin julisteet olivat oman aikansa internet. Houkuttelevat kuvat ja suuren maailman iskulauseet, kuten Land of Romance, viestittivät Suomesta kosmopoliittista, avointa kuvaa. Se, ettei Suomea tunnettu, käännettiin positiiviseksi asiaksi: olimme Off the beaten track eli paikka suosittujen reittien ulkopuolella, tutkimaton eldorado, ihmemaa. Julisteiden tekijäkaartista löytyy niin Akseli Gallen-Kallela ja Erik Bruun kuin tuntemattomampiakin taitureita.

Julisteiden rakastaja, radiopersoona Magnus Londen kertoo niin matkailujulisteiden merkkipaaluista kuin omista suosikeistaankin pääasiassa suomeksi, osin myös ruotsiksi.

Tietoherkku-luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Ne järjestetään keskiviikkoisin Merikeskus Vellamossa, Tornatorintie 99, Kotka.

 

< Kaikki tapahtumat