Päiväannos Ruotsinsalmea


Maanantaina 19.2.2018 Merikeskus Vellamossa paneudutaan FT Jyrki Paaskosken luennoilla Ruotsinsalmen meritaisteluiden ja linnoituskaupungin historiaan venäläisestä näkökulmasta. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton ja se pidetään Merikeskus Vellamon opetustila Ahdissa (2. krs). Mukaan voi tulla osaksi päivää tai koko päiväksi. Ilmoittauduthan tilaisuuteen etukäteen pe 16.2. mennessä osoitteeseen: merimuseo@kansallismuseo.fi

Luennot ovat osa Vellamon näyttelyuudistusta ja Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteistä näyttelyhanketta, joka kulkee työnimellä Kadonnut Ruotsinsalmi. Luentotilaisuudessa on mukana museoiden tutkijoita näyttelykäsikirjoitusta työstämässä. Haluamme avata työskentelypäivän kaikille avoimeksi luentotilaisuudeksi. Siis tervetuloa kanssamme matkalle menneeseen!

Ruotsinsalmen historia lyhyesti

1700-luvun lopussa nykyisen Kotkan alue oli suurvaltapolitiikan polttopisteessä. Kivenheiton päässä Merikeskus Vellamosta käytiin kaksi meritaistelua, joista jälkimmäinen on Itämeren historian suurin. Vastakkain olivat kuninkaalliset serkukset, Ruotsin Kustaa III ja Venäjän Katariina Suuri. Taisteluiden (Kustaan sota 1788–1790) jälkeen Katariina Suuri alkoi linnoittaa aluetta Pietarin kaupungin suojaksi. Ruotsinsalmesta muodostui Suomenlinnan veroinen kaksoislinnoitus, joka oli yksi aikakautensa suurimmista asutuskeskittymistä nykyisen Suomen alueella.

Ohjelma 19.2.2018

Päivän luennoitsija FT Jyrki Paaskoski on Suomen ja Venäjän historian dosentti Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa. Hän on julkaissut runsaasti tieteellisiä monografioita, artikkeleja ja tutkielmia. Lisäksi Paaskoski on kirjoittanut useita tilaushistorioita.

klo 9.30–11 Luento ja keskustelua
1) Kustaan sota Venäjän näkökulmasta
2) Ruotsinsalmen rakentamisen motiivit ja Suvorovin linnoitusketju

klo 11–12 Lounastauko
Omakustanteisen lounaan voi nauttia Ravintola Laakongissa.

klo 12–13.30 Luento
3) Venäjän saaristolaivasto
4) Vuosien 1802–1803 kireä tilanne Venäjän ja Ruotsin välillä
5) Linnoituksen hiljaiselo ja lakkauttaminen.

klo 13.30- Loppukeskustelu

Ilmoittautumiset pe 16.2.2018 mennessä osoitteeseen: merimuseo@kansallismuseo.fi

< Kaikki tapahtumat