Rasisminvastaisen viikon ohjelmaa


Luento auditoriossa klo 17
Dosentti Miika Tervonen: Myytti yhden kulttuurin Suomesta

Suomi ei ole koskaan ollut se yhden kielen ja yhden mielen maa, joksi se usein kuvitellaan. Mistä tällainen käsitys on siis ylipäänsä tullut, ja miksi se on niin sitkeä? Historiantutkija, dosentti Miika Tervonen käsittelee puheenvuorossaan myyttiä yhden kulttuurin Suomesta ja sen suhdetta rasismiin, sekä tapoja, joilla suomalaisuutta voisi hahmottaa uudelleen.

Miika Tervonen on vastaava tutkija Siirtolaisuusinstituutissa ja Helsingin yliopiston dosentti. Hän on käsitellyt tutkimuksissaan vähemmistöjen, muuttoliikkeiden ja nationalismin historiaa Suomessa ja Pohjoismaissa. Tervonen on palkittu teksteistään mm. Vuoden tiedekynä -palkinnolla ja Tiedonannon valtionpalkinnolla.

Lue aiheesta lisää:
https://koneensaatio.fi/blogi/myytti-yhden-kulttuurin-suomesta-ruokkii-rasismia/

https://www.finlit.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/vuoden-tiedekyna-2017-voittaja-miika-tervonen#.WpAPrWcUmUk

 

Konsertti venehallissa klo 18
Musiikkikoulu Muskatti ja Mun-talon räppäri Ali musisoivat.

Taskualbumit-näyttely nähtävillä Tietokeskuksessa
Suomen valokuvataiteen museo toteutti keväällä 2016 hankkeen, jossa tallennettiin hiljattain Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden valokuvia sekä kuviin liittyviä muistoja ja tarinoita. Yhteensä 41 valokuvaa liitettiin Suomen valokuvataiteen museon kokoelmaan.

Kuvien lahjoittajia pyydettiin valitsemaan matkapuhelimiltaan 5–10 heille itselle tärkeintä valokuvaa. Usein kuvista muodostui tarina, joka kertoi kotimaasta, vaikeasta pakomatkasta Euroopan halki ja Suomeen liittyvistä toiveista ja unelmista. Valokuvat kertovat vastaanottokeskuksissa turvapaikkapäätöstä odottavien ihmisten historiasta ja uudesta arjesta Suomessa.

Näyttelyhanke toteutettiin keväällä 2016 yhteistyössä Helsingin yliopiston museologian oppiaineen ja Poliittisen valokuvan festivaalin kanssa.

Taskualbumit (Mobile Albums) -näyttelyyn voi tutustua sähköisesti suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja arabiaksi Merikeskus Vellamon Tietokeskuksessa 21.3.2018 alkaen Tietokeskuksen aukioloaikoina. Vapaa pääsy.
 

Rasisminvastaisen viikon koko ohjelma: https://www.kotka-kyminseurakunta.fi/8319-rasisminvastainen-viikko-2018

 

Katso Vellamossa tapahtuva Rasismin vastaisen viikon -ohjelma täältä:

< Kaikki tapahtumat