Satama


Satu Loukkola, Tiina Salmi, Jouni Salonen ja Annukka Visapää
Veistoksia, grafiikkaa ja valokuvia

Satama. Se voi kuvastaa turvaa, päätepistettä, liikkuvuutta ja vaihtelevuutta. Satamaan tullaan ja sieltä lähdetään. Se on välillä tyyni, välillä tuulinen, se on maan ja veden, luonnon ja kulttuurin kohtaamispaikka. Satamassa katse sekä laventuu että tarkentuu.

Neljän taiteilijan näyttelyssä ei ole kyse satama- tai merimiesromantiikasta, vaan yrityksestä löytää yhtymäkohtia kuvataiteen ja sataman eri ominaisuuksien välille. Näyttelyn kuvat eivät liiku, mutta juuri siitä syystä ne ovat omalla tavallaan oivallisia ilmentämään liikettä.

Kaikki näyttelyn taiteilijat ovat kotoisin satamakaupungeista: Satu Loukkola Oulusta ja Tiina Salmi Kotkasta meren ääreltä, Jouni Salonen Lappeenrannasta ja Annukka Visapää Lahdesta isojen järvien rannoilta. He ovat pitkän linjan ammattilaisia, jotka hallitsevan oman lajinsa tradition ja tekniikan, mutta ovat samalla avoimia muutokselle ja kehitykselle. Satama on näyttelyn tekijöille monimerkityksinen metafora ja yhteinen teema, jota ei ole haettu vaan pikemminkin löydetty. 

Alla olevat sanat ovat neljän taiteilijan mielikuvia satamasta.

jälkiä, merkkejä, turvaetappi, seikkailu, tutkimusretki, kokemus, vertauskuva, lähtö ja maali, kohtaamispaikka, merentuoksu, aallot, lokit, vuorovaikutus, värikkyys, betoni, ruosteinen rauta, sydän, sumu, usva, pollari, kaipuu, kauas, romanttisuus, 

haikeus, toivo, odotus, merimies, sumutorvi, ääni, valot, ilta, ankkuri, köysi, rotta, salaisuus, laiva, hajut, tuulet, aallot, aukeava, saapua, liikkeelle, kauas, horisontti, suoja, ahdata, aallonmurtaja, poiju, laituri, ahava, avara, avata, rajata, palata, 

kanava, Panama, tavara, tavata, unelma, pettymys, lupaus, kaipuu, ulottuvuus, päättyminen, siintävä, kokemus, pelko, jännitys, muuntuminen, tuoksu, suola, liplatus, alku, loppu, syntyminen, kuoleminen, saattaminen, vilkutus, tyhjyys, täyteys, ääri

 

Yhdellä ja samalla lipulla pääset kaikkiin näyttelyihin. Meille käy myös Museokortti!

Liput 10/6 €, Museokortti, alle 18-vuotiaat maksutta. Pääsylippu on voimassa koko päivän. Meiltä voi myös ostaa Museokortin. Huom! Keskiviikkoisin klo 17-20 vapaa pääsy. 
 

Buukkaa opas, jos toivot luotsausta! 

Satama-näyttelyyn tutustut itsenäisesti, mutta voit tutustua muihin näyttelyihin oppaan kanssa. Tulet sitten yksin tai ryhmän kanssa, oppaan kanssa saat syvemmän näyttelykokemuksen, vaikka aikaa olisi rajoitetusti. Mikäli mahdollista, suosittelemme varaamaan aikaa myös omatoimiseen tutustumiseen. Ehkä kierroksella näit jotain Kotkan tai merenkulun historiaan liittyvää, johon halusit palata?

Oppaan hinta tunnin kierrokselle Vellamon näyttelyihin on 60 € (maks. 25 hlöä ryhmä). Kysy lisää opastuspalveluista tai tee varaus info@merikeskusvellamo.fi, 040 350 0497. 
 

Museo, johon on on helppo tulla.

Merikeskus Vellamossa viihtyvät itsenäiset samoilijat, ryhmäreissaajat ja lapsikatraat – nähtävää ja tehtävää kaiken ikäisille. Kulku on esteetöntä ja sisältöä vaikka millä mitalla. 

Piha-alueella on runsaasti maksutonta paikoitustilaa henkilö- ja linja-autoille. Kotkan sataman junaseisake on vain 400 metrin päässä, ja linja-autoasemalle on matkaa 1,5 kilometriä. Vellamon vierasvenelaituriin voi kiinittyä vierailun ajaksi, 60˚28,4’N/26˚56,7’E. Vierasvenesatamasta on noin 2 kilometrin kävelymatka, jonka varrella mahdollisuus hotellimajoitukseen lähellä Kotkan upeita puistoja. Polkupyöräpaja on aivan Vellamon naapurissa, Satamakadulla.

Etäisyyksiä Kotkasta lähikaupunkeihin: Lappeenranta 111 km, Lahti 117 km, Vantaa 125 km, Helsinki 130 km, Riihimäki ja Mikkeli 160 km ja Hämeenlinna 200 km. 
 

Brunssi tai tilkkanen viiniä kesäisen näyttelykierroksen lomassa?

Sisääntuloaulan yhteydessä olevassa ravintola Laakongissa nautiskelet meren äärellä lounasta, pikkupurtavaa ja viikonloppuisin ihanan brunssin. Kiire ei ole mihinkään! Ravintolan varaukset asiakaspalvelu@kotkanravintolat.fi
 

Lisää nähtävyyksiä ja tekemistä:

 

Vellamossa on laaja näyttelytarjonta niin kesällä kuin talvella. Tutustu!

 

< Kaikki tapahtumat