Kansainvälinen museopäivä


Kansainvälistä museopäivää vietetään perjantaina 18.5.2018. Sen kunniaksi Vellamoon on
kaikilla vapaa pääsy koko päivän eli klo 10-17. Tervetuloa!

Vellamossa esitetään klo 14–15.15 lyhyttä ja pitkää leffaa sisällissodan melskeistä jäävuoren varjoon. Lue lisää!

Näyttelyissä


Menetetyt majakat
Majakat ja loistot ovat osa rakennus- ja kulttuurihistoriaa, merenkulun historiaa ja meriturvallisuutta. Menetetyt majakat -näyttely esittelee kertomusten ja upeiden valokuvien avulla niitä majakoita, jotka Suomi on sotien tai rauhansopimusten seurauksena menettänyt.

Satama
Satu Loukkola, Tiina Salmi, Jouni Salonen ja Annukka Visapää
Grafiikkaa, maalauksia ja veistoksia

Satama voi kuvastaa turvaa, päätepistettä, liikkuvuutta ja vaihtelevuutta. Satamaan tullaan ja sieltä lähdetään. Se on välillä tyyni, välillä tuulinen, se on maan ja veden, luonnon ja kulttuurin kohtaamispaikka. Neljän taiteilijan näyttelyssä ei ole kyse satama- tai merimiesromantiikasta, vaan yrityksestä löytää yhtymäkohtia kuvataiteen ja sataman eri ominaisuuksien välille.

Lasia kaikille - Karhula 1889-2009
Karhulan lasitehdas oli yksi Suomen merkittävimmistä lasitehtaista. Näyttely kertoo tehtaan tuotannon moninaisuudesta, tekijöiden ammattitaidosta ja lasiteollisuuden muutoksesta. Esillä on lähes tuhat lasiesinettä arkisista lasitölkeistä kuriositeetteihin ja 1930-luvun maailmannäyttelyiden tähtiin.

Taikaa museossa - Taikuri Mano d’Oron kokoelman aarteita 
Belgialaissyntyinen ammattitaikuri Mano d'Oro (Philippe Todaro) on tuonut laajasta kokoelmastaan Vellamoon mm. vanhoja taikalaatikoita, illuusiotempuissa käytettyjä välineitä sekä muita taikureiden historiasta kertovia esineitä, julistetaidetta ja lasten leluiksi aikoinaan valmistettuja ihastuttavia automaatteja.

Mosaiikki
Pienimuotoisissa näyttelyissä on esillä välähdyksiä Kotkan ja Kymenlaakson historiasta.

Höyryjäänmurtaja Tarmo
Vuonna 1907 Englannissa rakennettu jäänmurtaja Tarmo on kesäkohde ja avoinna yleisölle 19.5.-19.8.2018. Tähän merenkulun konkariin voi tutustua joko itsenäisesti tai opastetuilla kierroksilla. Huomaattehan, että Tarmo ei ole saavutettava kohde, sillä siellä on jyrkkiä portaita.

Mutkat suoriksi
Ratsupolusta Rantatieksi, Rantatiestä moottoritieksi. Näyttely kertoo tiestä, sen tekijöistä ja kulkijoista. Avoinna 30.9.2018 asti.

Pohjantähti, Etelän risti
Meritse kulkevat niin ihmiset, tavarat kuin ajatuksetkin. Suomen merimuseon näyttelyssä liikutaan merta pitkin ajassa ja paikassa, laivoilla ja satamissa, kaukomailla ja kotirannoilla. Näyttelyn runsaasta tarjonnasta voidaan nostaa esiin vaikkapa merenkulkijan elämä, laivamatkustus, navigointi, merikauppa ja talvimerenkulku.

Virtaa
Virtaa-näyttely kertoo tarinoita mm. sankaruudesta, ikuisesta nuoruudesta ja luovutetuista Suomenlahden ulkosaarista. Joutilaisuuden tilassa voi lepuuttaa mieltään ja aivojaan ja vain olla. Lapsille löytyy leikkinurkkaus ja satupuhelimia.

< Kaikki tapahtumat