Kansallispukutuuletus!


Kansallispukutuuletuksia järjestetään elokuussa ympäri maata, ja Kotkassa kokoonnutaan iloisen yhdessäolon merkeissä Merikeskus Vellamoon. Pukeudu siis kansallispukuun tai sen osaan ja tule tuulettamaan pukuasi Merikeskus Vellamon kattoestradille sunnuntaina 5.8.2018 klo 11-14. Samana päivänä Vellamossa avautuu myös Kymenlaakson museon uusi Mosaiikki-pienoisnäyttely, jonka pääosassa ovat kymenlaaksolaiseen kansallispukuun kuuluvat tykkimyssy ja tanu. 

Auringon paistaessa voit syödä piknik-eväitä Vellamon katolla tai nauttia ravintola Laakongin herkullisesta brunssista, jonka saat kansallispuvussa tarjoushintaan. Myös Vellamon näyttelyihin pääsee kansallispuvussa alennettuun hintaan. 

Piknikin ohjelma

Klo 11 avaus Vellamon kattoestradilla. Pukukatsauksessa esillä otos Suomen eri alueiden yli 400 kansallispuvusta.
Yhteislaulu
Kansantanssijat esiintyvät
Yhteislaulu
Piknik Vellamon katolla/Brunssi ravintola Laakongissa
Tykkimyssyjä ja tanuja Kymenlaaksosta -näyttely Kymenlaakson museossa

Sateen sattuessa ohjelma pidetään Vellamon auditoriossa. Huomaathan, että Vellamon sisätiloissa omien eväiden syöminen ei ole mahdollista.

Sisäänpääsy Vellamon näyttelyihin kansallispukuisille 5 € (normaalihinta 10/6 €) tai Museokortti. Pääsylippuun kuuluvat kaikki Vellamossa avoinna olevat näyttelyt.

Brunssi kansallispukuisille 15 € (normaalihinta 19,50 €)

Tietoa kansallispukutuuletuksesta

Elokuun 5. päivää pidetään kansallispuvun syntymäpäivänä. Sitä juhlistetaan pukeutumalla kansallispukuun, kansanpukuun, muinaispukuun tai johonkin muuhun perinteiseen vaatteeseen tai osaan kansallispuvusta ja menemällä ulos piknikille tai muulla tavoin kokoontumaan yhteen tuulettamaan kansallispukuja.

Sosiaalisessa mediassa suosittelemme käytettäväksi aihetunnisteita #kansallispuku, #kansallispukutuuletus ja #kansallispukutuuletus2018

Kansallispuvun syntymäpäivä juontaa keisari Aleksanteri III:n ja keisarinna Maria Feodorovnan Lappeenrannan vierailusta 5.8.1885. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene, jonka souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. Tämä oli kansallispukujen ensimmäinen suuri julkinen esiintyminen, ja sitä voidaan pitää kansallispuvun syntymäpäivänä.

http://www.eklkalevalaisetnaiset.com/
http://www.kalevalaistennaistenliitto.fi/

Huomaa myös Tietoherkku-luento 12.9.2018: Kymin kansallispuku - miten se syntyi?

< Kaikki tapahtumat