Pekka Mandartin elokuvia Kotkan yössä


Viime talvena menehtyneen kotkalaisohjaaja Pekka Mandartin uraa muistellaan teemapäivässä 1.9.2018. Merikeskus Vellamon ympäristö toimii teemapäivän areenana. Tapahtuman järjestävät Merikeskus Vellamo ja Helsingistä itään -hanke.

Helsingistä itään -hanke kunnioittaa Pekka Mandartin työtä ja elämää keskusteluin ja elokuvanäytöksin. Merikeskus Vellamon auditoriossa Mandartia muistelevat monet ystävät ja elokuva-alan ammattilaiset, kuten vastaava tuottaja Sami Ristiniemi ja apulaisohjaaja Joona Mielonen. Illan hämärtyessä järjestetään elokuvanäytös Vellamon katolla, jossa avoimen taivaan alla nähdään Going to Kansas City ja Keisarikunta.

Mandart oli sielultaan kotkalainen, ja hänen sydämensä sykki kaupungille. Hänet muistetaan muun muassa urheilumiehenä ja pubivisojen aktiivina aivan elämänsä viime metreille asti, muistelee ystävä ja Helsingistä itään -hankkeen vetäjä Marit Hohtokari.

Jazzia satamaravintolassa ja Junnu Vainion musiikkia – Pekka Mandartin elokuvissa Kotka heräsi eloon. Romanttinen musiikkielokuva Keisarikunta kertoi 1950-luvun kotkalaisesta viihde-elämästä, jolloin paikallinen jazz ja swing elivät kukoistuskautta. Vuonna 2004 kotimaiset elokuvateatterit valloittanut svengaava elokuva nosti tähdiksi sen musikaaliset näyttelijät, Mikko Leppilammen ja Maria Ylipään. Myös ohjaaja ja käsikirjoittaja Pekka Mandartille Keisarikunta oli menestys, ja elokuva palkittiin Yleisö-Jussilla.

Mandart muistetaan myös Mikko Nousiaisen debytoimasta, vaihto-oppilasvuodesta kertovasta elokuvasta Going to Kansas City sekä Juha Watt Vainion tuotannosta kertovasta lyhytelokuvasta Kotkan poikii, ilman siipii. Kotkalaisuus oli tärkeä vaikuttaja myös Mandartin muissa töissä, kuten luontoelokuvien tekijänä ja Kymen Sanomien pakinoitsijana.

Pekka Mandartin taiteellinen ilmaisu on kepeydessään ja ilmavuudessaan poikkeuksellista suomalaisen elokuvan realismin joukossa, kuvailee ex-puoliso Pamela Mandart.
 

Pekka Mandart -teemapäivän ohjelma 

Ohjelma auditoriossa:
 
klo 12 Avaus: Marit Hohtokari, vastaava tuottaja, Helsingistä itään
                 Avauspuheenvuoro: Vastaava tuottaja Sami Ristiniemi, Kaakon elokuvakomissio
klo 12.15 Kotkan poikii ilman siipii, 25 min.
klo 12.40 Tarinoita Pekasta ystävien kertomana
klo 13.00 Virtaset ja Kekkonen, 60 min. 
klo 14.00 Tarinat jatkuvat
klo 14.30 Virvoitustauko
klo 15.00 Lintumies ja pöllömetsä, 25 min.
klo 15.30 Pekan merkitys elokuva-alan koulutukseen Kotkassa, Joona Mielonen
klo 15.45 Laaja ystäväpiiri muistelee Pekkaa, joka oli paljon muutakin kuin elokuvaohjaaja
klo 16.45 Päätössanat tälle jaksolle ja tervetulotoivotus illaksi katolle
 
Ohjelma Vellamon katolla (säävaraus, sateen sattuessa auditoriossa):

klo 21.00 Avaussanat Tiina Salonen, Kotkan kaupunki
klo 21.15 Keisarikunta, 93 min.
klo 23.00 Going to Kansas City, 98 min.
 
Tapahtuma on maksuton. 200 paikkaa täytetään saapumisjärjestyksessä.


Tervetuloa kaikki Pekka Mandartin tuotannosta kiinnostuneet Kotkasta ja kauempaakin!

Lisätiedot: Helsingistä itään -hanke, Marit Hohtokari, marit.hohtokari@hohtokari.fi​, p. 0400 816 221
https://www.helsingistaitaan.fi/

 

 

 

< Kaikki tapahtumat