Tietoherkku. Oliko merimies laivalla ja satamassa eri mies kuin kotona?


“Oli rahaa, oli juotavaa, oli naisia. Oli uusia satamia, ryyppäämistä ja tappelua. Kaikkea senaikaista oikeaa merimiehenelämää”, kuvasi vuonna 1896 syntynyt merimies 1900-luvun alkupuolen merimiesten vapaa-ajan viettoa satamissa. Lausahduksessa kuvastuu kuitenkin vain yksi ulottuvuus merimiesten maskuliinisuudesta - ulottuvuus, josta monet merimiehet myös pyrkivät etäännyttämään itseään.

Esitelmässä käydään läpi merimiesten maskuliinisuutta, jossa korostuivat eri puolet riippuen siitä, tarkasteltiinko asiaa laivatyön, satamien ja vapaa-ajanvieton vai kotona odottavan perheen näkökulmasta. Aina merimiesten ei ollut omien sanojensa mukaan helppoa sovittaa näitä eri puolia yhteen. Vaikka moni löysi “kodin” merimieselämästä ja kanssatovereista, merimatkoilla podettiin myös koti-ikävää ja etenkin vuosien poissaolot saattoivat johtaa syvempiin kuulumattomuuden tunteisiin. PhD Laika Nevalainen luennoi.

Esitelmä on Sex and the Sea -näyttelyn oheisohjelmaa. Tilaisuuden kesto on arvio.

Tietoherkku-luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Keskiviikkoiltaisin klo 17-20 myös kaikkiin Vellamon näyttelyihin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

< Kaikki tapahtumat