Tiedotuslehti Taapeli on ilmestynyt!


Lehti ilmestyy ainoastaan sähköisesti, ja se löytyy osoitteista 
http://www.kotka.fi/asukkaalle/kulttuuripalvelut/kymenlaakson_museo/tiedotuslehti_taapeli ja 
http://www.merikeskusvellamo.fi/FI/Ajankohtaista/Julkaisut/ 

Professori emeritus Yrjö Kaukiainen kirjoittaa Virolahden kivilouhoksista ja graniitin viennistä Pietariin. Kyseessä olivat valtavat kivimäärät, ja muuan Fjodor Dostojevski totesikin aikanaan, että Pietari on rakennettu suomalaiselle suolle suomalaisesta kivestä. Esimerkiksi ihailua herättävät mahtavat Iisakinkirkon pylväät ja Aleksanterin muistomerkki Palatsiaukiolla on hakattu virolahtelaisesta kivestä. 

Yhteinen kulttuuriympäristömme, museon historian toinen Erasmus+-rahoitteinen hanke, saa lehdessä paljon tilaa. Euroopassa käytiin tutustumassa erilaisiin tapoihin osallistaa aikuisia kulttuuriympäristötyöhön. Kohdemaina olivat Hollanti, Saksa ja Norja, ja isäntinä toimivat museot ja yhdistykset. Lehdessä esitellään esimerkkejä Internetin yhdistävästä vaikutuksesta, kokonaisten kylien ”pelastamisesta”, julkisten veistosten brändivoimasta ja vapaaehtoistoiminnan itsestäänselvyydestä.

Vuosi 1918 Kymenlaaksossa on tietokirjailija, historian harrastaja Olli Korjuksen kirjoituksen aiheena. Kymenlaaksollahan oli omaleimainen asema idän ja lännen välissä. Kirjoituksessa kerrotaan, ketkä sotivat, missä sodittiin ja mitä tapahtui sodan jälkeen.

Kymenlaaksossa on aikojen kuluessa toiminut useita valokuvaajia ja valokuvauksen harrastajia. Laajakulma-osiossa esitellään heistä muutamia. Monen kotialbumista löytyy ehkä kuvia, joissa lukee Fanny Hjelm, ja nimi Salonen puolestaan herättää muistoja ainakin kotkalaisissa.

Lehdessä kerrotaan myös Arkeologisen kulttuuriperinnön oppaasta, Kaipiaisten aseman kaivon kunnostamisesta sekä Museokaveri-toiminnasta. Ja T. Aapeli on jälleen käynyt vierailulla museossa!

Kaikki ajankohtaiset