Mikä ihmeen Vellamo?


Merikeskus Vellamossa toimivat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Tietokeskus Vellamo ja Kotkan kulttuuriasiainkeskus. Lisäksi rakennuksesta löytyy opetus- ja seminaaritiloja, 200-paikkainen auditorio, 100-paikkainen ravintola Laakonki ja museokauppa Plootu. Merikeskus Vellamo avattiin yleisölle 11.7.2008. Sen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy, ja pääsuunnittelijana toimi arkkitehti, professori Ilmari Lahdelma.

Arkkitehtuuri

Jättiläismäistä aaltoa muistuttavan Merikeskus Vellamon julkisivu rakentuu peltikaseteista, silkkipainetuista lasilevyistä ja alumiiniritilöistä. Peltikasetit toistavat meren sinisiä, vihreitä ja harmaita sävyjä. Lasilevyjen kuva-aiheina on käytetty teräsparkki Favellin miehistöä (1912) ja Lavansaaren kauppalaivaston mastoja (1914). Hämärän laskeutuessa lasilevyjen taakse syttyvät valot.

Rakennuksen sisällä keskeisessä osassa on tammi, jota on käytetty niin katoissa, seinissä kuin lattioissakin. Vellamon värit - lime, oranssi, syvä sininen ja tumma harmaa - sekä kuvat ja graafiset elementit toistuvat eri puolella taloa. Seiniltä, ravintolan tuoleista ja kaupan valikoimista voi löytää niin Favellin miehistöä, laivojen lastimerkkejä ja kutsutunnuksia kuin Seiskarin puumerkkejäkin.

 

 

Palkinnot

Merikeskus Vellamo on voittanut lukuisia matkailu- ja rakennusalan palkintoja, mm. vuoden teräsrakenne, vuoden kotimaan matkailun huippukohde ja vuoden valaistuskohde ulkovalaistussarjassa. Vellamo on myös voittanut kultaa Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailun matkailusarjassa ja saanut kunniakirjan merkittävästä työstä saavutettavuuden edistämiseksi.

 

Kattoestradi ja miljöö

Kattoestradilta avautuvat laajat näkymät kaupungin ja meren suuntaan. Sieltä voi nähdä yhdellä silmäyksellä tehtaat piipuineen, korkeajännitelinjat, valomastot sekä satamiin tavaraa tuovat ja vievät laivat, junat ja rekat. Murtuvaa aallonharjaa muistuttavan kattorakennelman alta löytyy suojaisaa tilaa niin maiseman ihailijoille, konserttiyleisölle kuin eväsretkeläisillekin.

Merikeskus Vellamo numeroina

Rakennuksen kokonaisala on 14 366 m², huoneistoala 12 652 m² ja tilavuus 118 000 m³. Museoilla on näyttelytiloja yhteensä 4 600 m², josta 350 m² merivartiomuseolla. Tietokeskus Vellamon 500 neliömetriin mahtuu painettua aineistoa n. 20 000 kirjaa ja 3 500 lehtivuosikertaa.

Rakennuksessa on 1 960 000 kg teräsrakenteita, sen kokonaispituus on 300 metriä ja korkein kohta 30 metriä maan pinnasta. Julkisivuun ja kattoestradiin on käytetty 7 400 m² peltiverhousta, 860 silkkipainettua lasilevyä ja 76 500 kg alumiiniritilää. Sisätiloissa on 6 000 m² tammiviilusta valmistettua verhouslevyä ja 2 400 m² tammesta valmistettua pystypuuparkettia.