Ihmettele, opi ja nauti.

Erilainen oppimisympäristö jää mieleen.

Merikeskus Vellamo on otollinen kohde koulu- ja päiväkotiryhmille. Erisuuruiset ja -ikäiset ryhmät otetaan huomioon opastuksissa. Toimintapisteet ja virikkeet eri aisteille kutkuttavat mielikuvitusta ja varmistavat viihtymisen.

 

Hyvä suunnittelu varmistaa antoisan vierailun.

Ennen museokäyntiä

Opettajan kannattaa ennen museokäyntiä olla yhteydessä Merikeskus Vellamon museolehtoreihin, jolloin opastuksen sisältö voidaan suunnitella opettajan toiveiden mukaisesti. Molempien museoiden päänäyttelyt ovat laajoja, joten yhden opintokäynnin aikana on suositeltavaa tutustua vain muutamaan aihepiiriin.

Museokäynnin aikana

Kouluryhmän kanssa tehtävän museovierailun aikana edellytämme opettajan olevan viihtyvyyden ja turvallisuuden vuoksi oppilasryhmän mukana koko vierailun ajan. Opettaja vastaa ryhmästään ja opastusrauhasta. Ryhmä voi tehdä omia tehtäviään museovierailun aikana, mutta myös tuolloin opettajan edellytetään olevan paikalla huolehtimassa ryhmän valvonnasta. Suosittelemme ottamaan ryhmien tueksi riittävän määrän avustajia.

Pääsymaksu ja museokäynnin suunnittelu

Näyttelyihin pääsee kouluryhmän mukana maksutta yksi aikuinen viittä lasta kohden mukaan laskien opettajat ja valvojat. Lisäksi henkilökohtaiset avustajat pääsevät näyttelyihin ilmaiseksi. Muilta mukana tulevilta aikuisilta perimme 6 euron pääsymaksun. Opettajat voivat myös suunnitella museovierailua etukäteen ilmaiseksi näyttämällä lippukassalla OAJ:n jäsenkortin.

Opettajien sähköpostilista

Sähköpostilistalle liittymällä saat ajankohtaista tietoa Merikeskus Vellamon kouluille ja päiväkodeille suunnatusta tarjonnasta. Voit liittyä sähköpostilistalle ilmoittamalla osoitteesi Johanna Aartomaalle, johanna.aartomaa@kansallismuseo.fi

Vaatteet ja reput

Reput ja päällysvaatteet on mahdollista jättää naulakkoon tai euron kolikoilla toimiviin kaappeihin. Opetustilojen käytävällä on myös suuria ryhmänaulakoita.

Eväät

Opetustilojen käytävällä on penkkejä, joita voi käyttää eväidensyöntipaikkana. Näyttelytiloihin ei ruokia ja juomia voi viedä.

Saavutettavuus

Vellamo tarjoaa koettavaa kaikille aisteille.

Tutustu saavutettavuuteen

 

Opastukset ja työpajat

Opastus on helpoin käyttöliittymä museoon. Oppaan avulla saat irti monipuolisista näyttelyistämme enemmän. Opastuksissa huomioidaan ikä, opetussuunnitelmat ja toiminnallisuus – valitse opastus itse tai anna meidän suositella ryhmällesi sopivaa sisältöä!

Opastukset kouluille

Opastukset päiväkodeille

Suomen merimuseo

Opastukset ja työpajat ovat Suomen merimuseossa päiväkoti- ja kouluryhmille maksullisia, ellei toisin mainita. Opastukset maksavat 20–40 €/ryhmä.

Kymenlaakson museo

Opastukset ja työpajat ovat Kymenlaakson museossa koulu- ja päiväkotiryhmille maksullisia, ellei toisin mainita. Opastusten hinta on 40 €/ryhmä. Toukokuun luokkaretkiaikaa lukuun ottamatta osa Kymenlaakson museon opastuksista on kotkalaisille koulu- ja päiväkotiryhmille maksuttomia. Hinnat on mainittu opastuksen yhteydessä.

Museojäänmurtaja Tarmo

Opastuksen hinta päiväkoti- tai kouluryhmälle on 40 €/ryhmä. Tarmo on suljettu vuonna 2016.

Opastusajat

Opastamme koulu- ja päiväkotiryhmiä pääsääntöisesti tiistaista perjantaihin. Museokäynnin voi sopia myös aamuun ennen varsinaista aukioloa. Opastettuun käyntiin on hyvä varata aikaa noin tunti. Opastusten jälkeen näyttelyihin voi jäädä kiertelemään omatoimisesti klo 10 lähtien.

Ryhmäkoko

Opastettavan ryhmän koko on enintään 25 oppilasta (yksi luokka).

Työpajat

Tekemällä oppii! Vellamon työpajoissa tutustutaan historiaan, merenkulkuun tai museoihin tekemällä itse. Työpajoihin liittyy yleensä aina käynti näyttelyissä tai vaihtoehtoisesti muuta tietoa, esineitä ja aineistoja. Sen lisäksi, että työpajat liittyvät vahvasti museoiden sisältöihin, pajojen periaatteena ovat hyvät materiaalit ja kierrättäminen mahdollisuuksien mukaan. Laadukkaat kynät, maalit ja tarvikkeet lisäävät tekemisen iloa, mutta kaikkea ei tarvitse ostaa uutena: maitopurkista tulee hyvä majakka ja kirjoista kaupunki.

Työpajat kouluille ja päiväkodeille

Omatoiminen museovierailu

Kouluryhmät ovat opettajansa johdolla tervetulleita tutustumaan näyttelyihin ilman opastustakin Merikeskus Vellamon aukioloaikoina. Pyydämme, että opettaja on mukana näyttelytiloissa ryhmäänsä valvomassa.

Museokäynnistä on hyvä sopia aina etukäteen ottamalla yhteyttä Merikeskus Vellamon asiakaspalveluun info@merikeskusvellamo.fi, 040 350 0497.

Ruuhkan sattuessa opastuksen varanneet tai tulostaan ilmoittaneet ryhmät ovat etusijalla.

Omatoimisen käynnin tukena voi käyttää valmiita tehtävälomakkeita.

Leikkimö

Leikkimöksi kutsutussa toiminnallisessa näyttelyosassa on mahdollista leikkiä ja pelata. Sen tarjonta ja tavarat täydentyvät tai vaihtuvat aika ajoin. Tila soveltuu omatoimiseen tekemiseen ja kokemiseen, ja siellä on pieni näyttämö ja katsomo. 

Leikkimö toimii myös opetustilana, joten ilmoitathan omatoimisen ryhmäsi saapumisesta (maarit.laitala@kotka.fi tai 040 350 6369). Leikkimö on avoinna Vellamon avoinnaoloaikoina.