Arkisto

Arkistoaineistot

Kirjoja, karttoja, kuvia, äänitteitä. Aineistoja, joissa on sekä paikallista että globaalia syvyyttä. Tule paikan päälle tai aloita tutkimus verkon kautta.

Kirja-aineistojen lisäksi asiakkaiden käytettävissä ovat Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon museoarkistojen asiakirja-, kartta- ja piirustusaineistot sekä kuva-arkistojen kuva- ja ääniteaineistot.

Suomen merimuseon arkistokokoelmiin ja Museoviraston kokoelmaselaimeen sekä Suomen merimuseon kauppalaivasto-tietokantaan pääsee tutustumaan internetissä tai paikan päällä Tieto-keskuksessa.

Museoiden arkistokokoelmista voi lukea lisää kummankin museon internetsivuilta. Puuvenepiirustustietokantaan, Kauppalaivastotietokantaan ja kansalliseen kokoelmaselaimeen Finnaan voi tutustua paitsi internetissä myös kirjaston tiloissa asiakaspäätteeltä.

» Suomen merimuseon kokoelmat
» Suomen merimuseon kauppalaivastotietokanta
» Kymenlaakson museo
» Puuvenepiirustustietokanta
» www.finna.fi

Arkistopalvelut

Tietokeskuksessa toimivat Kymenlaakson museon ja Suomen merimuseon kuva- ja museoarkistot.

Yhteydenotto ja aineistotiedustelut
Arkiston asiakkaita pyydetään ottamaan etukäteen yhteyttä Tietokeskukseen joko puhelimitse puh. 05 234 4405 (ti, to 10–16,
ke 10–18, pe 10–15) tai sähköpostitse: tietokeskus@merikeskusvellamo.fi. Heinäkuussa Tietokeskus on suljettu.

Tiedonhaku
Asiakaspalveluvirkailija ottaa vastaan tiedonhakupyyntöjä. Tutkijat tekevät suppeita tiedonhakuja maksutta neuvonnan ja asiakaspalvelun yhteydessä. Tutkijat tekevät mahdollisuuksien mukaan myös maksullisia tiedonhakuja. Yli puolen tunnin työ laskutetaan palveluhinnaston mukaisesti.

Kymenlaakson museo
Kymenlaakson museon kuva-arkiston kokoelmat ovat selattavissa Finna-palvelussa (www.finna.fi). Asiakkaille toimitetaan vain digitaalisessa muodossa olevia kuvia.

Palveluun lisätään jatkuvasti ja saatavilla olevien resurssien mukaan uusia kuvia, joiden teemallinen painopiste on alku-vaiheessa kysytyimmissä aihepiireissä, kuten kotkalaisissa katu- ja satamanäkymissä. Tällä hetkellä asiakkaille toimitettavien kuvien määrä on rajallinen ja toimitusaika vähintään 14 työpäivää. Heinäkuun ajan museon kuvapalvelut ovat kokonaan suljetut. Huom! 

Toimi näin:

1.    Etsi haluamasi kuva Finna-palvelusta. Voit kohdistaa haun Kymenlaakson museoon kirjoittamalla ensin hakusanan hakukenttään ja valitsemalla vasemmalla olevasta haku- puusta organisaatioksi Kymenlaakson museon. Voit rajata hakutulosta hakupuussa olevilla suodattimilla.
2.    Valittuasi haluamasi kuvan kirjaa ylös kuvan numero.
3.    Ota yhteyttä kuva-arkistosta vastaavaan tutkijaan, 040 350 6368 ja tilaa kuva. 

Suomen merimuseo

Suomen merimuseon kuvakokoelmasta vastaa Museoviraston Kuvakokoelmat:
https://www.museovirasto.fi/fi/kokoelma-ja-tietopalvelut/kuvakokoelmat/kokoelmat/suomen-merimuseon-kuvakokoelma

Museovirasto on avannut yli 100 000 näyttökuvaa CC BY 4.0-lisenssillä vapaasti käytettäviksi kuvakokoelmat.fi-
verkkopalvelussa ja Finnassa. Mikäli näyttökuvien tekniset ominaisuudet ovat riittävät, kuvat voi ladata ilmaiseksi suoraan palvelusta ja käyttää niitä lisenssitekstin mukaisesti. Kuvia käytettäessä tulee mainita kuvan lähde: kuvaajan nimi, Suomen merimuseon kuvakokoelma, Museovirasto. Korkearesoluutioisista kuvista veloitetaan hinnaston mukaiset tallenne- ja käyttömaksut.

Merimuseon kuvakokoelman kuvia voi katsella ja ostaa kuvakokoelmat.fi-verkkopalvelussa. Kuvia on myös mahdollista pyytää nähtäväksi Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskukseen Vantaalle. Pyyntö tehdään verkon kautta aineistotilauslomakkeella:
https://www.museovirasto.fi/fi/kokoelma-ja-tietopalvelut/asiakaspalvelu/aineistotilauslomakkeet/
aineistotilaus-kuvakokoelmat

Yhteydenotot:
kuvakokoelmat@museovirasto.fi
p. 0295 33 6127

Lisätietoja:
https://www.museovirasto.fi/fi/kokoelma-ja-tietopalvelut/kuvakokoelmat/asiakaspalvelu

Suomen merimuseon asiakirja-aineiston ja kirjastokokoelman palvelut ovat edelleen saatavilla Tietokeskus Vellamossa Kotkassa.


Työskentely tutkijasalissa
Tutkijatiloihin voi viedä mukanaan muistiinpanovälineet ja salkkumikron. Päällysvaatteet jätetään aulaan niille varattuihin tiloihin ja laukut lukollisiin kaappeihin.

Juomia, eväitä tms. ruokaa ei viedä tutkijatiloihin.

Vältäthän kovaäänistä keskustelua ja puhelimen käyttöä lukusalissa.

Tilatut asiakirjat toimitetaan päivystäjälle tai tutkijahuoneeseen.

Katsottavaksi saa pääsääntöisesti vain yhden kansion kerrallaan. Käyttäjä vastaa siitä, että aineistot pysyvät järjestyksessä.

Aineistoa on käsiteltävä huolellisesti käsittelyohjeita ja henkilökunnan antamia neuvoja noudattaen.

Aineistoa ei saa vahingoittaa. Asiakirjan, kuvan ym. aineiston päällä ei saa kirjoittaa eikä niihin saa tehdä merkintöjä. Aineiston kuljettaminen pois tutkijasalista on ehdottomasti kielletty.

Aineisto pidetään varattuna kolme vuorokautta toimituksesta, mutta asiakas voi halutessaan pyytää päivystäjältä lisäaikaa.

Asiakas palauttaa käyttämänsä aineiston päivystäjälle säilytettäväksi aina lopettaessaan käytön ko. päivältä (iso tutkijasali) ja tutkijahuoneesta viimeistään huoneen varausajan loppuessa.

Jäljennetilaukset tehdään päivystäjän ohjeiden mukaan.

Itse tehtävästä aineiston kuvaamisesta ja kopioimisesta on aina sovittava erikseen päivystäjän kanssa tai välityksellä.

Tutkijatilojen tietokoneet ja erilaiset laitteet ovat vain Tietokeskus Vellamon aineistojen käytön apuneuvoja.