Come Hell or High Water

Andy Bests och Merja Puustinens skulpturer

Andy Bests och Merja Puustinens utställning Come Hell or High Water består av två stora installationer. Verken granskar den aktuella frågan om förhållandet mellan den mänskliga kulturen och naturen, där havet har en central roll. Vår egen Östersjö är ett av världens mest förorenade hav. Trots att Östersjön omges av utvecklade västländer, har man gjort för lite för att rädda havet som är förorenat av giftiga blågrönalger och syrebrist.

Rip tide är en väldig skulptur som föreställer en abstraherad brytande våg. Den luftfyllda skulpturen fungerar som en hoppborg. På skulpturens vita yta projiceras videobilder av plastavfallet som flyter omkring i världens hav. När åskådarna hoppar och klättrar på skulpturen, blir de en del av helheten. På motsvarande sätt kommer den plast som hamnar i djurens matsmältningsorgan till slut in i människornas kroppar via näringskedjan. Våra barn och kommande generationer blir tvungna att möta de slutliga konsekvenserna av den förorenade miljön.

Echos from the Deep är en luftfylld skulptur, som andas och vars form påminner om den ryska atomubåten Kursk som sjönk på ett tragiskt sätt. Skulpturens yta har skapats genom att skriva ut ett rikt mönster på ett tyg.

Andy Best och Merja Puustinen är konstnärer, forskare, kuratorer och konstpedagoger. De bor i Esbo och har skapat installationer, mediekonst och miljökonst sedan år 1992. Konstnärsparets verk har ställts ut runt om i Finland och även utomlands. Puustinen är en konstnär och forskare inom kulturpolitik, som arbetar med sin doktorsavhandling vid Konstuniversitetet. Best arbetar som lektor i skulptur vid Aalto-universitetet och skriver sin doktorsavhandling vid universitetets Medielaboratorium. Andys och Merjas glädjerika, uppblåsbara skulpturer lockar till att känna konsten med hela kroppen.

 

Andy Best ja Merja Puustinen installaatioita Merikeskus Vellamossa 

 

< All events