Tietokeskus

Tietokeskus Vellamon kirjasto- ja arkistoaineistot tarjoavat helpotusta kaikenkokoiseen tiedonjanoon.

Tietokeskus Vellamo

Tietokeskus Vellamo uudistuu

Tietokeskus Vellamon toimintaa ovat pyörittäneet Suomen merimuseo/Museovirasto, Kymenlaakson museo/Kotkan kaupunki, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK) ja Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka. Näistä XAMK ja Merikotka luopuvat osuudestaan kesäkuun loppuun mennessä, ja Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut valloittaa tyhjäksi jääviä tiloja. Muutoksen myötä Tietokeskuksesta lähtee muotoutumaan kaupunkilaisia laajasti palveleva monitoimitila.

Kirjojen lainaaminen Tietokeskuksesta päättyy 1.3.2019 ja lainassa olevat kirjat pyydetään palauttamaan viimeistään 29.3.2019. XAMKin kirjat siirretään Metsolan kampukselle, missä ne ovat yleisön lainattavissa ja mistä ne palaavat Kantasatamaan 2020-luvun alussa uuden kampuksen valmistuttua.

Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon kirjat ja lehdet ovat edelleen Tietokeskuksessa yleisön käytettävissä käsikirjastona eli luettavissa paikan päällä. Arkistopalveluita kaipaavia asiakkaita museot palvelevat kuten ennenkin ennakkovarauksesta.

Tapahtumatoimisto palvelee kaupunkilaisia

Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden henkilökunta muuttaa Tietokeskuksen tiloihin kevään aikana ja on näin ollen entistä paremmin kaupunkilaisten tavoitettavissa. Muutos tukee Kotkan uuden kaupunkistrategian mukaista avoimuuden ajatusta. Tietokeskuksesta löytyy edelleen tilaa myös pienimuotoisille näyttelyille ja tapahtumille.

Tietokeskuksen aukioloajat säilyvät entisellään maaliskuun 2019 loppuun saakka.

Tietokeskus on avoinna 29.3.2019 asti :

Ti, to 10–16
Ke 10–18
Pe 10–15
Ma, la ja su suljettu.

Tietokeskukseen on vapaa pääsy.

Eläviä kuvia, hiivagrammeja4.9.–1.12.2019

Eläviä kuvia, hiivagrammeja
4.9.–1.12.2019

Syksyksi 2019 Johanna Rotkon Elävien kuvien tutkimuskeskus muuttaa Kymenlaakson museoon Merikeskus Vellamoon. Näyttelysuunnitelma pitää sisällään vanhoja ja uusia valokuvia ja oikeita eläviä kuvia eli hiivagrammeja sekä multimediallisia, performatiivisia esityksiä ja...

Tahdon! Rakkauden tarinoita.7.6.2019-2022

Tahdon! Rakkauden tarinoita.
7.6.2019-2022

Nostalgiaa, pitsiä ja poutapilviä. Hyvän mielen näyttely esittelee hääpukuja ja -tapoja 1800-luvulta nykypäiviin.  Liikkeelle lähdetään 1800-luvun helykruunuista ja kihlasilkeistä ja matkaa tehdään halki vuosikymmenten häävalssin tahdissa.

Kirjasto

Lainaa opuksia opetuksen, opiskelun ja tutkimuksen tarpeisiin

Tietokeskuksen kirjaston paperinen kokoelma sisältää kirjoja ja lehtiä, joiden aihealueita ovat muun muassa merenkulku, merihistoria, arkeologia, museologia ja Kymenlaakson ja saariston historia.

Lainattava kokoelma koostuu Kaakkois-Suomen AMK:n kirjaston (Xamk) ja Suomen merimuseon kirjaston aineistoista ja se on luetteloitu Kaakkuri-tietokantaan. Kymenlaakson museon käsikirjaston aineistoa asiakkaat saavat vain lukusalilainaksi. Jos jotain aineistoa ei löydy, voit tehdä meille hankintaehdotuksen.

Kirjojen haku Kaakkuri-Finna-tietokannasta

Lainojen uusinta verkossa

Aineistoja voi lainata Tietokeskuksen omalla, KYYTI-kirjastojen tai Xamk:n kirjaston kirjastokortilla. KYYTI-kirjastojen kortin käyttö edellyttää ilmoittautumislomakkeen täyttämistä ja asiakastietojen rekisteröimistä Kaakkuri-tietokantaan.

Tietokeskus välittää myös kaukolainoja muista kirjastoista hinnaston mukaan.

Ilmoittautumislomakkeen allekirjoituksella asiakas sitoutuu noudattamaan käyttösääntöjä.

Klikkaa sähköisen tiedon äärelle

Tietokeskuksessa paikan päällä käytettävissäsi ovat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy:n (Xamk) ja Museoviraston kirjastojen lisensioimat elektroniset aineistot, joihin kuuluu eri alojen tietokantoja, elektronisia kokotekstilehtiä ja e-kirjoja.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk)tietokannat:

Kaakkuri-Finna Museoviraston kirjaston elektroniset aineistot

Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon kokoelmia voi selata valtakunnallisessa Museo-Finna-tietokannassa

Käytettävissäsi ovat myös seuraavat tietokannat:

Suomen merimuseon kauppalaivastotietokanta

Puuvenepiirustustietokanta

Tietokeskuksen henkilökunta opastaa sinua mielellään sähköisten aineistojen käytössä!

Arkisto

Kirjoja, karttoja, kuvia, äänitteitä…

Tule paikan päälle tai aloita tutkimus verkon kautta.

Tietokeskuksesta löytyvät Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon kuva- ja museoarkistot.

Museoiden arkistokokoelmista voi lukea lisää kummankin museon internetsivuilta:

Suomen merimuseo

Kymenlaakson museo

Lisäksi Suomen merimuseon kauppalaivastotietokantaan, Puuvenepiirustustietokantaan ja valtakunnalliseen kokoelmaselaimeen Finnaan voi tutustua paitsi kotoa käsin, myös kirjaston tiloissa asiakaspäätteeltä:

Suomen merimuseon kauppalaivastotietokanta

Puuvenepiirustustietokanta

www.finna.fi

Yhteydenotto ja aineistotiedustelut:

Arkiston asiakkaita pyydetään ottamaan etukäteen yhteyttä Tietokeskukseen joko puhelimitse puh. 05 234 4405 (ti, to 10–16, ke 10–18, pe 10–15) tai sähköpostitse: tietokeskus@merikeskusvellamo.fi.

Asiakaspalvelu ja tilat

Olemme täällä tutkimustasi varten

Tietokeskuksen asiakaspalveluvirkailija vastaa suppeisiin lainaus-, aineisto- yms. tiedusteluihin. Tiedusteluja voi lähettää myös Tietokeskuksen yleiseen sähköpostiosoitteeseen tietokeskus@merikeskusvellamo.fi.

Asiakkailla on mahdollisuus teettää tiedonhakuja maksullisena palveluna sellaisiin aineistoihin, joihin ei liity käyttörajoituksia. Toimeksiantojen mukaisia hakuja tekevät informaatikko ja tutkijat. Maksullisten tiedonhakujen toimeksiannot tehdään asioimalla henkilökohtaisesti Tietokeskuksessa.

Tietokeskus Vellamon hinnasto 2017.

Tilat ja laitteet

Tietokeskus Vellamossa on paikkoja itsenäistä työskentelyä varten sekä yksi tutkijanhuone, joka on varustettu erityyppiseen materiaaliin tutustumista varten (esim. arkisto-, valokuva-aineisto). Tutkijanhuone on tarkoitettu lyhytaikaiseen (muutama tunti) käyttöön. Tutkijanhuoneen varausta voi tiedustella Tietokeskuksen asiakaspalvelusta. Tietokeskuksessa on myös lukittavat säilytyslokerot.

Lisäksi tietokeskuksessa on 10 asiakaskonetta, joilla voi käyttää Tietokeskuksen elektronisia aineistoja. Asiakkaat saavat asiakaspalvelusta tunnukset, joilla pääsee kirjautumaan tietokoneelle.

Työskentely tutkijasalissa.