Laulaja Emma Klingenberg tulkitsee Tove Janssonin sanoituksia, joista osa kuullaan ensimmäistä kertaa suomen kielellä. Konsertti on pianosäestetty. Emma laulaa Merikeskus Vellamon venehallissa, Tove Janssonille kuuluneen Victoria-veneen äärellä. Victoria-vene kuuluu Vellamossa sijaitsevan Suomen merimuseon kokoelmiin.

”Se oli kaunein vene, jota koko siinä saaristossa oli kuunaan katseltu”, kirjoittaa Tove Jansson kirjassa Haru, eräs saari (1996).

Emma on tutkinut Tove Janssonin laulujen lyriikoita jo parin vuoden ajan ja nyt hän pääsee esittämään niitä yleisölle. Miljöö Vellamossa on konsertille ainutlaatuinen.

Elin itse siinä uskossa, että me jo tiesimme kaiken Tove Janssonista, että kaikki oli merkitty muistiin ja analysoitu, että hänen saarensa kaikkia kiviä oli jo väännelty ja käännelty, tarkasteltu sekä iltahämärässä että täydessä auringonvalossa. Nyt tiedän paremmin. Yksi kauneimmista kivistä voi vielä huuhtoutua rannalle juuri siihen, mihin astut jalallasi. Odotan innolla, että voin näyttää sen sinulle.”

Tove Janssonin vasta löydettyjä laulutekstejä esitetään uusina sävellyksinä ja sovituksina, mutta mukaan mahtuu myös tuttuja lauluja. Konsertti on pääosin suomenkielinen ja kestää noin tunnin.

Merenrantakaupunki Kotkassa vietetään konserttiviikonloppuna Kotkan Meripäiviä, Suomen suurimpiin kuuluvia kaupunkifestivaaleja, joten tämä on mitä mainioin hetki poiketa rannikkokaupungissa!

Tove Jansson – visdiktaren, laulurunoilija -konsertti on osa #MEIDÄNMERI-kampanjaa, jossa Vellamo on mukana. #MEIDÄNMERI on Moomin Charactersin ja John Nurmisen Säätiön yhteistyössä toteuttama kampanja, joka kestää koko Muumien 75-vuotisjuhlavuoden ajan. Kampanjan avulla levitetään tietoa keinoista auttaa Itämerta sekä kerätään varoja työhön, jonka tarkoituksena on puhdistaa ja suojella Itämerta.

”Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 75 vuotta ensimmäisen Muumi-tarinan, luonnonkatastrofin keskelle sijoittuvan ’Muumit ja suuri tuhotulva’, julkaisusta. Moomin Characters haluaa juhlistaa merkkivuotta Muumi-tarinoiden yhteisöllisessä hengessä suuntaamalla huomion Itämeren hyvinvoinnin palauttamiseen ja suojelemiseen.” kerrotaan Moomin Charactersin tiedotteessa.

 

“Valitsimme John Nurmisen Säätiön työn lahjoitusten kohteeksi, koska he ovat edelläkävijöitä merensuojelutyössä ja he ovat tehneet upeaa, kansainvälisesti tunnustettua työtä Itämeren puhdistamisessa”, Moomin Charactersin tiedotteessa jatketaan. “John Nurmisen Säätiö on paras mahdollinen taho toteuttamaan tämän mittakaavan hanke.”

Osa tämän konsertin lipputuotoista lahjoitetaan #MEIDÄNMERI-keräykseen. Jokaisen peruslipun hinnasta lahjoitamme 5 euroa ja VIP-lipusta 10 euroa kampanjalle. Kaikki kampanjan tuotot ohjataan lyhentämättöminä John Nurmisen Säätiölle. Jokaista kerättyä 10 euroa vastaan Itämerestä voidaan poistaa 40 kiloa sinilevää. Osallistumalla konserttiin tuet siis myös Itämeren suojelutyötä!

Lisää kampanjasta: meidänmeri.fi

Lisää Emmasta ja Tovesta: emmaklingenberg.com/tove-jansson-fi

Avaamme linkin ennakkolipunmyyntiin täällä pian – stay tuned!

Kuva: Kari Vilhjálmsson

 

Kutsu ystäväsi mukaan :)