Båtskönheter och sjöbevakarnas utrustning

I båthallen finns en imponerande samling båtar från olika årtionden. De har använts för att ta sig fram till sjöss, i tävlingssyfte och för skoj skull, betjänat militären och Gränsbevakningsväsendet, varit med om att dra upp fisk och rädda folk.

På en central plats i båthallen stoltserar en segelbåt av klass 49eR, med vilken Thomas Johanson och Jyrki Järvi vann guld i olympiska spelen år 2000 i Sydney. En liten olympiajolle (1928) och Australiens åtta från Helsingforsspelen 1952 representerar äldre olympisk historia.

En formskön racerbåt från 1930-talet deltog framgångsrikt i hastighetstävlingar, och en på 1950-talet tillverkad Kello 1 var i sin tur en pionjär bland metallbåtarnas framfart. Den lilla träbåten Victoria leder tankarna till Tove Jansson, som färdades med Victoria till sitt sommarställe på Klovharun i uppemot trettio år.

Bl.a. Summabåten Eeva och farfars båt samt Svensksunds vinthund och en havsfiskebåt från Fagerö representerar traditionell båtbyggarkonst i Kymmenedalen.

Sjöbevakningsmuseet, som förverkligats i samarbete med Gränsbevakningsväsendet, belyser sjöbevakarnas arbete från 1930-talet tid till idag. Bevakningsflygplanen Beaver och Sääski, som skötte gränsbevakning från luften och bevakningsmotorbåten VMV 11 eller Vemma finns utställlda.

Kutsu ystäväsi mukaan :)