Båtskönheter och sjöbevakarnas utrustning

I båthallen finns en imponerande samling båtar från olika årtionden. De har använts för att ta sig fram till sjöss, i tävlingssyfte och för skoj skull, betjänat militären och Gränsbevakningsväsendet, varit med om att dra upp fisk och rädda folk.

På en central plats i båthallen stoltserar en segelbåt av klass 49eR, med vilken Thomas Johanson och Jyrki Järvi vann guld i olympiska spelen år 2000 i Sydney. En liten olympiajolle (1928) och Australiens åtta från Helsingforsspelen 1952 representerar äldre olympisk historia.

En formskön racerbåt från 1930-talet deltog framgångsrikt i hastighetstävlingar, och en på 1950-talet tillverkad Kello 1 var i sin tur en pionjär bland metallbåtarnas framfart. Den lilla träbåten Victoria leder tankarna till Tove Jansson, som färdades med Victoria till sitt sommarställe på Klovharun i uppemot trettio år.

Bl.a. Summabåten Eeva och farfars båt samt Svensksunds vinthund och en havsfiskebåt från Fagerö representerar traditionell båtbyggarkonst i Kymmenedalen.

Sjöbevakningsmuseet, som förverkligats i samarbete med Gränsbevakningsväsendet, belyser sjöbevakarnas arbete från 1930-talet tid till idag. Bevakningsflygplanen Beaver och Sääski, som skötte gränsbevakning från luften och bevakningsmotorbåten VMV 11 eller Vemma finns utställlda. Besökaren kan testa sina egna sjöräddningskunskaper med hjälp av en simulator.

Kutsu ystäväsi mukaan :)