Vellamo för familjer

Välkomna barn och familjer! På Vellamo finns aktiviteter för barnfamiljer året runt. Barn under 18 år får alltid komma in gratis!

 

För en smidig dag

 

*Ingången och utställningslokalerna har automatiska dörrar. Hissen tar dig till biljettförsäljningen på andra våningen och från en utställningsvåning till en annan.

*Ett skötrum finns i anslutning till ingångsaulan.

*I garderoben finns två barnvagnar som du kan låna.

*Gratis inträde för barn under 18 år.

Mer om vår tillgänglighet.

 

Att se och uppleva

 

Tillstånd att leka!
I Lekstan kan du kasta dig in i hemlekens eller torghandelns värld eller hoppa till exempel på en traktor. Och om du vill gå på vatten, sätt dig på båtens toft. Du kan också testa din fiskelycka! Eller kanske vill du sätta dig in i de bläddringsbara böckernas värld.  Här kan man trivas flera timmar!

Bekanta dig med Lekstan här.

 

Tillstånd att röra!
I utställningslokalerna hittar du flera funktionella stationer där det till och med är önskvärt att röra och prova på saker.

*Du kan känna igen skeppshunden Vellus favoritobjekt på Vellus bild. Lyft ankaret, vila på bädden i skansen eller spela Sänka skepp. I Båthallen kan du skicka meddelanden med flaggor och lära dig knutar.

*De digitala elementen i utställningen Ödesdigra Svensksund imponerar på personer i alla åldrar.

En gädda som simmar på väggen leder dig under vattenytan till föremål som har sjunkit med skeppet. Hittar du samma föremål i avsnittet Slaget i utställningen?

Tonåringar kan lockas med tack vare den virtuella föreställningen Rök till havs som tar besökarna in i mitten av det andra sjöslaget i Svensksund; länk till trailern här. Föreställningen som skapats av Zoan Oy rekommenderas för personer över tolv år.

En interaktiv miniatyrmodell av Svensksunds sjöfästning visar vad som är under våra fötter när vi går på Kotkansaari, i centrum av nuvarande Kotka. Miniatyrmodellen presenterar invånare och vardagen i sjöfästningen som blomstrade ett tag.

*Vid Sjöbevakningsmuseets verksamhetsställe kan du köra en riktig hydrokopter. Samtidigt kan du upprepa färdigheterna för säker sjötrafik genom att ta på dig flytvästar och bekanta dig med båtarnas inspektionsutrustning.

 

Mot hungerilskan

 

Restaurangen Laakonki bekämpar hunger på Maritimcentret Vellamo och betjänar i enlighet med museernas öppettider. Vi erbjuder kaféprodukter hela dagen, en läcker lunchbuffé på vardagar och veckoslut samt en generös brunch på helgdagar. Barn äter lunch och brunch för ungefär hälften av priset.

Gå till restaurangen Laakonkis sida här.

 

Praktisk hjälp för en lyckad dag

Skötrummet finns intill garderoben i entrén.
Intill garderoben har vi också två sittvagnar till utlåning.

Aktiviteter för familjens minstingar

Ladda ner skeppshunden Vellus pyssel här! (instruktioner på finska):

Klipp och klistra Vellu
Vellus färgläggningsbild
Vellus kompass