Museer

Oväntade perspektiv.

Finlands sjöhistoriska museum och Kymmenedalens museum visar hur livet, familjen och släkten är en del av historien. Vi ger inga färdiga svar, inte en enda sanning, utan nycklar till eftertanke. Genom egna erfarenheter skapas länkar från det förflutna till nutiden och framtiden.

Funktionaliteten är viktigt för museerna, likaså upplevelsen och tillgängligheten. Utställningarna öppnar sig genom att lyssna, se, lukta, känna, leka och spela. Sätt dig in i hela utbudet eller plocka de bästa bitarna. Alla utställningar kan ses med en och samma inträdesbiljett.

 

En trygg plats för alla

 

Maritimcentret Vellamo är för oss alla. Tillsammans ser vi till att alla känner sig trygga.

Vi är omtänksamma, vänliga och hjälpsamma. Vi respekterar och lyssnar på andra.

Vi ger alla utrymme och ro att njuta av utställningarna på sitt eget sätt.

Ingen blir mobbad, trakasserad eller diskriminerad av någon anledning.

Alla får vara sig själva. Varje människa är värdefull.

Vi på Vellamo är här för dig. Vi gör vårt bästa för att du ska känna dig sedd och hörd. Låt oss veta om du behöver hjälp eller märker någon annan som behöver hjälp.

Finlands sjöhistoriska museum

är en del av Finlands nationalmuseum. Sjöhistoriska museet berättar sägner om den finländska sjöfartens historia som samtidigt är väldigt internationell. Det är såväl människor, varor som tankar som flyttat sig sjövägen. Nära och fjärran, till och med till andra sidan jorden.

Kymmenedalens museum

fungerar som Kotka stadsmuseum och Kymmenedalens landskapsmuseum. Museet berättar om fest och vardagsslit, om ådalen och havet, det knaggliga livet i hamnstaden.

Sjöbevakningsmuseet

belyser sjöbevakarnas arbete från förbudslagens tid till i dag. Sjöbevakningsmuseet har byggts upp i samarbete med Gränsbevakningsväsendet.