Pinuppan på hyttväggen berättar om längtan under en smärtsamt lång sjöresa. I utställningen som sammanställts av toppkonstnärerna Saskia Boddeke och Peter Greenaway behandlas sjömännens ensamhet, begär och erotik.

Utställingen berättar om hamnlivet, som är fyllt med röda lyktor, glädjeflickor och vilda pubrundor. Utställningen tar besökaren till en upptäcktsresa i en värld av exotiska presenter, resväskor som berättar hemligheter, galjonsfigurer och sjöjungfrur. Den smakfullt dunkla stämningen stannar kvar i sinnet och försvinner inte ens i dagsljuset.
 
Sedan urminnes tider har sjömän seglat över haven och tillbringat långa tider hemifrån. Det är mycket som man kan kontrollera under sådana resor, men människan kan inte stänga av sin sexualitet. Sex and the Sea berättar om sjömännens fantasier under långa sjöresor och om verkligheten som väntar i hamnen. Den berättar om livet hemma och ute på havet, om stora känslor och fysiska behov. 

Den holländska konstnären Saskia Boddeke och den brittiske filmregissören Peter Greenaway har producerat en konstfilm som är en viktig del av utställningsupplevelsen. I filmen berättar sjömän synnerligen uppriktigt om sina erfarenheter och sin frihet till sjöss; om en livsstil som i land också kan betraktas som udda och fördömlig. Utställningen ifrågasätter dessutom uppfattningen om heterosexuella, maskulina sjömän, för drömmer man verkligen bara om kvinnor ute på haven? 

Utställningen vill få oss att också tänka på våra egna normer. Styrs de av det sociala trycket eller av frågan om vad som är lagligt eller olagligt? Långt hemifrån kan det vara andra normer som gäller. Ger en sjöman efter för sina begär i en främmande hamn? Har en ensam sjöman en flicka i varje hamn?

Kutsu ystäväsi mukaan :)