Vad skulle livet vara utan kärlek och vardagen utan fest? Kärlek och fest möts på utställningen Bröllopsdags! Berättälser om kärlek, där vi kan njuta av brudklänningar och kärlekshistorier från Kymmenedalen från mer än hundra år tillbaka. Den härliga utställningen fascinerar såväl vintage- som hantverksentusiaster, nostalgiker och retrointresserade, dem som har firat sitt bröllop tiotals år tillbaka i tiden som brudar och brudgummar som planerar sitt bröllop.

Utställningen inleds med ett bondbröllop från 1800-talet, där huvudrollen innehas av en brud i svart dräkt och färggrant utsmyckad brudkrona. På 1900-talet var bruden klädd i slöja och helvit klänning. På utställningen kan du se brudklänningar och berättelser från varje årtionde under 1900-talet, för vissa till och med två.

På 1800-talet var maken eller makan ännu utvald av föräldrarna, men bakom hörnet skymtade redan ett nytt århundrade när man gifte sig av kärlek. På utställningen presenteras en smal dräkt av silkescrepe från 1910-talet och en åtsittande dräkt av viskos från 1930-talet. En brud på 1940-talet sade sedan Ja i en lånad bröllopsdröm – under kriget var det svårt att hitta tyg till brudklänningar och återvinning var en hederssak.

Efter kriget blåste nya vindar. En brud på 1950-talet påverkades av filmstjärnornas mode som kunde ses i Hollywood-filmerna och på damtidningarnas modesidor. Megatrenden under det följande årtiondet var minimodet och även brudklänningarnas fållar blev kortare. På 1970-talet var bruden, i stället för i slöja, klädd i hatt, vars brätten böljade på samma sätt som den vida, färggranna klänningen. Dräktkavalkaden slutar vid år 1999, strax före det nya årtusendet.

Fotografen Marko Laukkarinens romantiskt ljusa bröllopsfoton skapar en modern bröllopsstämning på utställningen Bröllopsdags!.

 

Kymenlaakson museon englanninkielinen logo

 

 

 

Bild: Atelier Kotka, Kymmenedalens museum

Bild: Henry Malinen, Kymmenedalens museum

Bild: Marko Laukkarinen

Bild: Heidi Noponen, Kuvagalleria Kotka

Kutsu ystäväsi mukaan :)