Under de senaste åren, då jag har strövat längs stränderna i Hangö med kameran i handen, har jag blivit allt mer medveten om plast och annat skräp, som finns där. Allt oftare har jag varit tvungen att plocka bort störande färggranna plastföremål ur ett i övrigt naturskönt landskap. I dag har jag alltid påsar med mig för att lätt kunna ta med mig skräpet. Tanken på att skapa något av plasten växte sig allt starkare, något som samtidigt kunde göra mina medmänniskor mera medvetna om problemet. Under 2018 plockade jag skräp på stränderna i Hangö, sorterade det, tvättade plasten och gjorde testbilder. Bekanta och obekanta hämtade dessutom en hel del plast åt mig under året. Med mängden material ökade också kreativiteten och idéerna. Den fantastiska, och fruktansvärda plasten, gör sig bra på bild och endast fantasi och tid, sätter gränser.

Det hela resulterade i en fotoutställning, Washed Ashore. Plasten är uttryckligen sådant, som hittats på stränderna i Hangö.

Syftet är att öka medvetenheten om plastproblematiken i världshaven, Östersjön och längs våra egna stränder. Jag vill dessutom inspirera folk till att plocka upp efter sig själv och andra, men framför allt att låta bli att skräpa ner.

– Johanna Sandin

Hangöbon Johanna Sandin blev naturfotograf från Axxell 2017. Hon undervisar fotografering i Hangö Sommaruni och drar också fotokurser för små grupper och enskilda personer. Hon är en av Hanko Fotofestivals grundare. Sandin har haft soloutställningar i Finland och Italien, och hon har deltagit i grupputställningar i Finland, Sverige och USA.

Kutsu ystäväsi mukaan :)