Juha Metso, Marjo Näkki och Mika Rokka har för eftervärlden dokumenterat vad som är kvar av de öar som förlorades till Sovjetunionen i vinterkriget: Hogland, Lövskär, Tyterskär och Seitskär.

Ett unikt foto- och videomaterial har samlats som berättar om öarnas natur och nuvarande boende och beskriver de spår som finländarna lämnade i områdena på sin tid.

I motsats till Karelen är de östra öarna i Finska viken som bortblåsta ur finländarnas närminne. Öarna syns när man flyger över dem och Hogland kan skönjas från hamnen i Kotka, men områdenas betydelse har gått förlorad.

Nu har öarna – speciellt Hogland – fått aktuell betydelse när Rysslands anfallskrig i Ukraina har ökat spänningarna även i Östersjön och längst in i Finska viken. Öarna är inte längre tillgängliga för besök på grund av deras strategiska betydelse och den militära verksamheten.

Juha Metso är en prisbelönt fotokonstnär och regissör, Marjo Näkki är redaktör och fackboksförfattare och Mika Rokka är en dokumentärfilmare-författare-fotograf specialiserad på natur.

Utställningen har fått statsbidrag från Museiverket.

Kutsu ystäväsi mukaan :)