Juha Metso ja hänen työryhmänsä Marjo Näkki ja Mika Rokka ovat dokumentoineet jälkipolville sen, mitä on jäljellä Suursaaresta, Lavansaaresta, Tytärsaaresta ja Seiskarista.

Koossa on ainutlaatuista valokuva- ja videomateriaalia, joka kertoo Neuvostoliitolle talvisodassa menetetyistä saarista, niiden luonnosta ja tämänhetkisistä asukkaista sekä kuvaa suomalaisten alueille aikanaan jättämiä jälkiä.

Toisin kuin Karjala, Suomenlahden itäiset saaret ovat kuin poispyyhityt suomalaisesta lähimuistista. Saaret huomaa niiden yli lennettäessä, ja Suursaaren erottaa Kotkan satamasta tähyillessä, mutta alueiden merkitys on unohtunut.

Nyt saaret – erityisesti Suursaari – ovat saaneet ajankohtaisen merkityksen, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on lisännyt jännitteitä myös Itämerellä ja Suomenlahden pohjukassa. Saarille ei ole enää pääsyä niiden strategisen merkityksen ja sotilaallisen toiminnan vuoksi.

Näyttely on saanut Museovirastolta valtionavustusta.

Tekijät

Juha Metso (s. 1965) on palkittu valokuvataiteilija ja ohjaaja. Hänet on valittu mm. Vuoden lehtikuvaajaksi ja Vuoden reportaasikuvaajaksi. Metso on julkaissut 38 valokuvakirjaa useille kustantajille. Juha Metson verkkosivut.

Marjo Näkki (s. 1976) on toimittaja ja tietokirjailija, joka on työskennellyt Itämeren, Baltian ja Venäjän kirjeenvaihtajana Ylellä, MTV3:lla ja STT:llä. Hän on juontanut Yle radio 1:n Ykkösaamu-ohjelmaa sekä Pääministerin haastattelutuntia.

Mika Rokka (s. 1975) on luontoaiheisiin erikoitunut dokumentaristi-kirjoittaja-valokuvaaja. Rokka on tehnyt tv-dokumentteja, ja hänen tekstejään ja valokuviaan on julkaistu lehdissä ja kirjoissa 20 vuoden ajan.

 

Tästä lippukauppaan

 

Kuva: Suursaari, kuva Juha Metso

Kutsu ystäväsi mukaan :)