När jorden var platt och havet myllrade av monster… Monstren på de gamla sjökartorna har väckts till liv i en form som du kan röra vid: Kom, undersök och lek!

Utställningen Havsmonster skeppar dig ut till de farliga vattnen på kartan Carta Marina (år 1539). På utställningen möts historiska fakta och mytiska havsmonster. Möt Jättehavsormen och Blodhavskorven, identifiera havsbiskopen, kika in i urhavet genom dykarklockan, besök doktor Pontoppidian i Kummajaismuseo (Mystärmuséet) och undersök forntida farleder och navigeringsinstrument. Dikterna och berättelserna lockade dåtidens sjöfarare till okända världar – vart leder de dig? Akta dig för att ramla över världens rand!

Författare Laura Ruohonen och illustratör Erika Kallasmaa är ett internationellt känt och prisbelönt arbetspar, vars diktbilderböcker hör till de moderna klassikerna.

Laura Ruohonen är en av Finlands mest framstående dramatiker, poeter och regissörer. Hennes verk har översatts till 27 språk. Hennes och illustratör Erika Kallasmaas poesibilderböcker Allakka Pullakka, Yökyöpelit och Tippukivitapaus är moderna klassiker, lika älskade av såväl barn som vuxna. Baserat på böckerna har prisbelönta TV-serier, pjäser och musik skapats. Ruohonen har belönats med otaliga priser, bland annat Kordelins litteraturpris och Pro Finlandia 2010.

Erika Kallasmaa är illustratör, bildkonstnär och grafisk formgivare som specialiserat sig på barnkultur. Kallasmaas visuella verk sträcker sig från böcker till rymd, performancekonst och lekplatser. Laura Ruohonen och Erika Kallasmaa har tillsammans skapat en unik värld, bältet kommer från verk i teater, litteratur och offentliga rum. Kallasmaa tilldelades t.ex. med statens pris för konst.

Arbetarpar var nominerad för Astrid Lindgren Memorial Award år 2019.

Kutsu ystäväsi mukaan :)