Kun maa oli litteä ja meri kuhisi hirviöitä… Vanhojen merikarttojen hirviöt on herätetty henkiin käsin kosketeltavaan muotoon: Tule, tutki ja leiki!

Merimonsterit-näyttely vie sinut Carta marina -kartan (1539) vaarallisille vesille. Näyttelyssä lyövät kättä historialliset faktat ja myyttiset merihirviöt. Kohtaa Jättiläismerikäärme ja Verimerimakkara, tunnista meripiispa, kurkista Sukelluskellosta Alkumereen, vieraile Dr. Pontoppidanin Kummajaismuseossa ja tutki muinaisia merireittejä ja navigointilaitteita. Runot ja tarut houkuttelivat entisajan merenkulkijoita tuntemattomiin maailmoihin – minne ne johdattavat sinut? Varo, ettet putoa maailman reunalta!

Varokaa Krakenin klaania!
Se sakki on ihan pohjalta,
törkeitä tappajatursaita,
ihan selkärangaton porukka
nousee pintaan ja kaataa laivoja!

Kuunari, kaljaasi, kutteri
jäi jäljelle yks ainut mutteri!
Kurkusta alas kuin konvehti katos karjuva kaapparikapteeni!

Kirjailija Laura Ruohonen ja kuvittaja Erika Kallasmaa ovat kansainvälisesti tunnustettu ja palkittu työpari, jonka runokuvakirjat ovat moderneja klassikkoja. Merimonsterit-näyttelyn pohjalta on syntynyt samanniminen kirja, joka yhdistää Laura Ruohosen valloittavat runot ja Erika Kallasmaan kuvitukset samojen kansien väliin. Merimonsterit-kirja on myynnissä Vellamon museokauppa Plootussa. Sitä saa myös englanninkielisenä.

Laura Ruohonen on Suomen merkittävimpiä näytelmäkirjailijoita, runoilija ja ohjaaja, jonka teoksia on käännetty 27 kielelle. Hänen ja kuvittaja Erika Kallasmaan runokuvakirjoista Allakka Pullakka, Yökyöpelit ja Tippukivitapaus on tullut lasten ja aikuisten yhtälailla rakastamia moderneja klassikkoja, joiden pohjalta on tehty mm. palkitut tv-sarja, näytelmiä ja musiikkia. Ruohoselle on myönnetty lukuisia palkintoja, mm. Kordelinin kirjallisuuspalkinto ja Pro Finlandia 2010.

Erika Kallasmaa on lastenkulttuuriin erikoistunut kuvittaja, kuvataiteilija ja graafinen suunnittelija. Kallasmaan visuaalinen työskentely ulottuu kirjoista tila- ja esitystaiteeseen sekä leikkipuistoihin. Laura Ruohosen kanssa Erika Kallasmaa on luonut omintakeisen maailman, josta kumpuaa teoksia teatteriin, kirjallisuuteen ja julkisiin tiloihin. Kallasmaa on palkittu mm. Kuvitustaiteen valtionpalkinnolla.

Työpari oli Astrid Lindgren Memorial Award -ehdokkaana vuonna 2019.

Merimonstereita löydät nyt myös digitaalisena Vellamo-kanavalta! Videoilta voit mm. kuunnella merihirviörunoja kirjailija Laura Ruohosen lukemana tai suunnitella oman monsterikirjan kuvittaja Erika Kallasmaan ohjeiden mukaan. vellamo-kanava.fi/teemat/monsterit/

 

Tämän linkin takaa löydät Vellamon aukioloajat sekä lippuhinnat.
(kaikki alle 18-vuotiaat vierailevat meillä ilmaiseksi!)

 

Kuvat: Kuvagalleria Kotka

Kutsu ystäväsi mukaan :)