Kotkalainen lääkäri Alexander van Assendelft perheineen lahjoitti vuoden 2024 lopulla taidevälittäjä Hellmuth van Assendelftin (1898–1977) merkittävän muistokokoelman Kotkan kaupungille osaksi Kymenlaakson museon kokoelmia. Hellmuth van Assendelft oli Alexander van Assendelftin isä.

Kotka-päivänä 16.5.2025 klo 14-15.30 Merikeskus Vellamossa järjestetään kaikille avoin tilaisuus, jossa avataan taidekokoelman syntyä ja laatua. Kuulijoille valotetaan omintakeisen taidevälittäjän elämäntyötä ja työskentelyä, ja lisäksi yleisö pääsee tutustumaan muutamaan teokseen.

Tilaisuuden aluksi Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara lausuu tervetuliaissanat, minkä jälkeen kuullaan Alexander van Assendelftin puheenvuoro Taiteen välittäjä Hellmuth van Assendelftin lahjakokoelman tausta.

Museotoimenjohtaja Terhi Pietiläinen avaa lahjoituksen merkitystä Kymenlaakson museon näkökulmasta. Kokoelma mahdollistaa toivon mukaan uudenlaisia avauksia Kotkan kuvataidekokoelman ja -toiminnan kehittämiselle, kuten digitaalisuutta hyödyntäville uusille tavoille kokea taidetta. Kokoelma tarjoaa myös tutkijoille kiinnostavan lähdeaineiston.

Museo on tähän päivään mennessä vastaanottanut teoslahjoituksen ja huolehtii siitä kokoelmatiloissaan. Kokoelman erityisyys piilee siinä, että van Assendelftin perheen omistuksessa olleita teoksia on harvemmin nähty esillä. Lahjoitusta on tarkoitus esitellä kuratoiduissa ja valvotuissa näyttelyissä, kun se on ensin luetteloitu ja järjestetty.

Lahjoituksen ehtona oli, että museo tallentaa ja pitää yleisön saatavilla kokoelman yhteyteen liitetyn tiedoston Tuhoutuneen taiteen museosta. Sen kautta yleisö voi tutustua myös siihen osaan van Assendelftin perheen kokoelmaa, joka tuhoutui heidän kotinsa tulipalossa vuonna 2002.

Kokoelmaan sisältyy yhteensä 130 teosta, ja se kattaa merkittävän otoksen suomalaista kuvataidetta kultakaudesta sodan jälkeiseen modernismiin. Mukana on esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan, Albert Edelfeltin ja Hugo Simbergin teoksia. Kokoelmaan sisältyy lisäksi muun muassa Marraskuun ryhmän tummia ja kubistisia maalauksia, esimerkiksi Tyko Sallisen ja Jalmari Ruokokosken töitä.

Kuvassa osa Hugo Simbergin teoksesta Järvimaisema (vesiväri).

Kutsu ystäväsi mukaan :)