Mikä ihmeen Vellamo?

Merikeskus Vellamon upea rakennus Kotkan vanhassa Kantasatamassa kätkee sisäänsä monta merellistä ja seudun tarinoita kertovaa museonäyttelyä, varattavia tiloja kokouksiin ja juhliin, ravintolan ja museokaupan. Ennen kaikkea tietoa ja tekemistä jokaiselle!

Mistä meidät on tehty?

Merikeskus Vellamossa kotiaan pitävät Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Merivartiomuseo ja Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut. Lisäksi meiltä löytyy opetus- ja seminaaritiloja, 200-paikkainen auditorio, 100-paikkainen ravintola Laakonki sekä museokauppa Plootu.

Tiesitkö?
Meillä työskentelee viitisenkymmentä henkeä, ammattinimikkeiltään mm. konservaattori, kokki, asiakaspalvelija, siivooja, tutkija, kiinteistönhoitaja ja museomestari.

Jättiläismäistä aaltoa muistuttavan Merikeskus Vellamon julkisivu rakentuu peltikaseteista, silkkipainetuista lasilevyistä ja alumiiniritilöistä. Peltikasetit toistavat meren sinisiä, vihreitä ja harmaita sävyjä. Lasilevyjen kuva-aiheina on käytetty teräsparkki Favellin miehistöä (1912) ja Lavansaaren kauppalaivaston mastoja (1914). Hämärän laskeutuessa lasilevyjen taakse syttyvät valot.

Rakennuksen sisustusta hallitsee tammi, jota on käytetty niin katoissa, seinissä kuin lattioissakin. Vellamon värit – lime, oranssi, syvä sininen ja tumma harmaa – sekä julkisivun kuvat ja museoiden sisältöihin liittyvät graafiset elementit toistuvat eri puolella taloa. Seiniltä ja ravintolan tuoleista voi löytää niin Favellin miehistöä, laivojen lastimerkkejä ja kutsutunnuksia kuin Seiskarin puumerkkejäkin.

Merikeskus Vellamo avautui yleisölle 11.7.2008. Rakennuksen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy pääsuunnittelijanaan arkkitehti, professori Ilmari Lahdelma.

Kattoestradilta näkee kauas

Vellamon katolta avautuvat laajat näkymät kaupungin ja meren suuntaan. Sieltä voi nähdä yhdellä silmäyksellä tehtaat piippuineen, korkeajännitelinjat, valomastot sekä satamiin tavaraa tuovat ja vievät laivat, junat ja rekat. Murtuvaa aallonharjaa muistuttavan kattorakennelman alta löytyy suojaisaa tilaa niin maiseman ihailijoille, konserttiyleisölle kuin eväsretkeläisillekin.

Merikeskus Vellamo numeroina

Rakennuksessa on 1 960 000 kg teräsrakenteita, sen kokonaispituus on 300 metriä ja korkein kohta 30 metriä maan pinnasta. Julkisivuun ja kattoestradiin on käytetty 7 400 m² peltiverhousta, 860 silkkipainettua lasilevyä ja 76 500 kg alumiiniritilää. Rakennuksen kokonaisala on 14 366 m², huoneistoala 12 652 m² ja tilavuus 118 000 m³. Museoilla on näyttelytiloja yhteensä 4 600 m². 

Tunnustukset

Merikeskus Vellamo on voittanut lukuisia matkailu- ja rakennusalan palkintoja, mm. vuoden teräsrakenne, vuoden kotimaan matkailun huippukohde ja vuoden valaistuskohde ulkovalaistussarjassa. Vellamo on myös voittanut kultaa Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailun matkailusarjassa ja saanut kunniakirjan merkittävästä työstä saavutettavuuden edistämiseksi.

Vellamon tarina

Merikeskus Vellamo sijaitsee Kotkan Kantasatamassa, keskellä perinteikästä satamaympäristöä. Sijainti ei voisi olla osuvampi.

Kaupungin varhaisina vuosina 1870-luvulla satamaa ei vielä tarvittu. Sahatavaraa noutamaan tulleet purjealukset rantautuivat saharantaan tai jäivät redille odottamaan puutavaran kuljetusta.

Pakkahuoneenlaituri valmistui 1879 niille tienoille, joilla Merikeskus Vellamo nykyisin sijaitsee. Apteekkari Grahnin rakentaman limonadikioskin myötä satamasta alkoi muotoutua paikka, jossa kaupunkilaiset tapasivat tuttujaan ja katselivat sataman vilinää.

Suojaisa satama kasvoi vuosikymmenten aikana vallaten tilaa mereltä, kun rantaa täytettiin sahausjätteellä ja laivojen painolastilla. Askel kohti suurempaa satamaa otettiin rautatien valmistuttua 1890 tavaraliikennettä helpottamaan.

1900-luvun alkuvuosikymmenet toivat mukanaan muutoksen, kun käsiahtaus alkoi väistyä koneellisen ahtauksen tieltä ja lihasvoima vaihtui konevoimaan.

Kantasataman toiminnot ovat supistuneet vuonna 1971 avatun Hietasen sataman ja 1989 käyttöön tulleen Mussalon syväsataman myötä. Vanhan sataman ilme nostureineen säilyy kuitenkin tulevaisuuteen Merikeskus Vellamon ympäristössä.