Vastuullinen Vellamo

Merikeskus Vellamo haluaa tarjota vierailleen kestävän kokemuksen. Kehitämme jatkuvasti toimintaamme.

Green KeyGreen Key logo

Merikeskus Vellamolle on myönnetty Green Key -sertifikaatti syyskuussa 2022 osoituksena vastuullisesta toiminnasta.

Green Key on kansainvälinen matkailualan sertifikaatti, joka käsittää niin ekologisen, sosio-kulttuurisen kuin taloudellisenkin vastuullisuuden. Sertifikaattiin kuuluu säännöllinen auditointi, mikä kannustaa jatkuvaan kehitykseen vastuullisessa toiminnassamme. Haluamme edistää kestävää matkailua kaikin tavoin.

Seudulla toimivat vastuulliset kumppanimme löytyvät sivun alaosasta tai seuraamalla tätä linkkiä.

Lue, mitä Green Key -sertifioitu matkailuyritys tarkoittaa. 

Tutustu, miten voit itse olla mukana vastuullisessa toiminnassa omilla teoillasi ja valinnoillasi:
greenkey.fi/vastuullinen-matkailija/

Sustainable Travel Finland (STF)

Olemme mukana myös Sustainable Travel Finland -ohjelmassa ja tavoitteenamme on ohjelman myöntämä STF-merkki. Tällä Visit Finlandin kehittämällä merkillä viestitään kansainvälisille matkailijoille yrityksen tai alueen kestävästä toiminnasta.

Tältä sivulta löytyvät Visit Finlandin listaamat kestävän matkailun periaatteet, jotka olemme jakaneet myös henkilökunnallemme perehdyttäväksi:
www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/matkailun-edistaminen/vastuullisuus/kestavan-matkailun-periaatteet

Sosio-kulttuurinen vastuumme

 

Saavutettava Vellamo

Fyysisesti olemme helposti saavutettavia: julkisista kulkuneuvoista juna tuo lähes tontillemme ja linja-auto 1,5 kilometrin päähän, sisäänkäynnin edustalla on useita esteettömiä parkkipaikkoja, pysäköinti on ilmaista ja pyörätietä pitkin pääsee perille asti. Olemme esteetön kohde: yleisötiloissa on automaattiovet ja hisseillä pääsee sujuvasti kulkemaan näyttelytiloihin.

Tarjoamme joka keskiviikkoilta ilmaisen sisäänpääsyn, joka mahdollistaa museovierailun kaikille. Tämän lisäksi alennettuun pääsylippuun ovat oikeutettuja eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja varusmiehet. Alle 18-vuotiaat ja avustajat vierailevat näyttelyissä maksutta, samoin turvapaikanhakijat ja kotoutujat yhteistyötahojen tuomina ryhminä. Ryhmiä pyydetään ilmoittamaan tulostaan ennakkoon, info(at)merikeskusvellamo.fi. Tämän lisäksi olemme mukana valtakunnallisessa Kaiku-verkostossa. Kaikukortti mahdollistaa museokäynnit myös vähävaraisille, sillä kulttuuri kuuluu kaikille.

Digitaaliset kanavamme mahdollistavat sisältöjemme nauttimisen fyysisestä sijainnista riippumatta. Vellamo-kanavalta löytyy paljon sisältöjä suoraan näyttelyistämme sekä myös näyttelyä täydentäviä materiaaleja. Digitaaliset sisällöt on toteutettu saavutettavuuden periaatteiden mukaisesti. Vellamo-kanavan saavutettavuus on auditoitu.

 

Toimimme inklusiivisesti We speak gay -järjestön logo: teksti We speak gay mustassa puhekuplassa

Meille ovat tervetulleita kaikki! Haluamme tarjota kaikille turvallisen tilan sukupuoleen, rotuun, ihonväriin, ikään, kansalaisuuteen, uskontoon, kulttuuriin tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Työskentelemme moninaisemman ja osallistavamman yhteiskunnan puolesta.

Olemme sateenkaariystävällisen We Speak Gay -yhteisön jäsen. Se tarkoittaa, että kohtelemme kaikkia työntekijöitämme ja asiakkaitamme yhdenvertaisesti ja kunnioittavasti. Tiedostamme sateenkaari-ihmisten ihmisoikeustilanteen ja asenneilmapiirin sekä sen asettamat rajoitteet vähemmistöille.

Meiltä löytyvät sukupuolineutraalit WC:t niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin. Museokierroksen voi tehdä myös sateenkaarevin teemoin keskittyen sukupuolivähemmistöjen näkökulmaan, jota ei aina muisteta tuoda esiin museotoiminnassa. Olemme mukana Kotkan Rasisminvastaisessa viikossa vuosittain, ja tasa-arvo on meille tärkeä arvo. Järjestämme erityisesti ikäihmisille suunnattuja tapahtumia.

 

Tuemme paikallisia toimijoita

Teemme monipuolisesti yhteistyötä paikallisten yritysten, oppilaitosten ja kehittämisorganisaatioiden kanssa. Tarjoamme esiintymistilat musiikkiopistolle ja musiikkikoululle usean kerran vuodessa. Työllistämme freelancereita yleisöryhmille suunnattujen museokierrosten oppaina.

Kuvan oikean reunan peittää diagonaalisesti Vellamon rakennus, jonka takaa pilkistää satamanosturi. Taustamaisema jää usvaiseksi.
Sumuinen satama, sekä asvalttimaa että vesi jäässä ja roudassa.

Kaikkien Vellamo

 

  • Vellamo on meille kaikille. Yhdessä huolehdimme, että jokainen tuntee olonsa turvalliseksi.
  • Olemme huomaavaisia, ystävällisiä ja auttavaisia. Kunnioitamme ja kuuntelemme muita.
  • Annamme jokaiselle tilaa ja rauhan nauttia näyttelyistä omalla tavallaan.
  • Ketään ei kiusata, häiritä tai syrjitä. Mistään syystä.
  • Jokainen saa olla oma itsensä. Jokainen ihminen on arvokas.
  • Me Vellamossa olemme sinua varten. Teemme parhaamme, jotta koet tulevasi nähdyksi ja kuulluksi. Kerro meille, jos tarvitset itse tai huomaat jonkun toisen tarvitsevan apua.

 

Syrjinnästä vapaa alue

Merikeskus Vellamo sitoutuu olemaan syrjinnästä vapaa alue. Se tarkoittaa, että
 

  • Kohtelemme kaikkia asiakkaitamme ja henkilökuntaamme yhdenvertaisesti riippumatta henkilön sukupuolesta, iästä, etnisestä alkuperästä, uskonnosta tai vakaumuksesta, mielipiteestä, terveydentilasta, vammaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.
  • Tiedotamme kaikille työntekijöille sitoutumisestamme syrjinnästä vapaaksi alueeksi.
  • Laitamme Syrjinnästä vapaa alue -merkin näkyvästi esille Merikeskus Vellamoon.
  • Otamme kaikki ilmoitukset ja epäilykset syrjinnästä vakavasti.

Ekologinen vastuumme

 

Pyrimme aktiivisesti vähentämään energiankulutustamme. Merikeskus Vellamon julkisivun alkuperäiset kylmäkatodivalaisimet korvattiin 2019 led-nauhoilla, jolloin sähkönkulutus laski noin kolmannekseen. Aulan ja Venehallin loisteputket (yhteensä noin 150 kpl) vaihdettiin 2022 led-valaisimiin. Uusien valaisimien sähkönsäästö on n. 30 590 Kwh / vuosi eli n. 67% aiempaan verrattuna. Käyttämämme sähkö on 100 % uusiutuvaa.

Pyrimme vähentämään myös vedenkulutusta. Yleisötilojen pisuaarit ovat vedettömät ja hanat toimivat liiketunnisteella. Loppujätteen määrää olemme vähentäneet mm. tehostamalla jätteiden kierrätystä henkilökunnan tiloissa. Työskentelemme lajittelun mahdollistamiseksi asiakastiloissa.

Teemme hankintoja ympäristönäkökulma edellä, on kyse sitten painotuotteista tai näyttelyelementeistä. Vaalimme suomalaista työtä: mm. asiakaspalvelun ja yleisötyön henkilökunnan uusimmat työtakit ovat kotimaista tuotantoa suunnittelusta valmistukseen. Alusta alkaen talon sisustukseen on valittu kestävää suomalaista designia.

Suosimme kiertotaloutta. Selvitämme jatkosijoituspaikkoja näyttelyistä poistetuille elementeille. Käytämme uudelleen ja kierrätämme näyttelyn rakennusmateriaaleja mahdollisimman paljon. Kotkan kaupungin toimijoiden tietokoneet ovat vuokratavaraa; emme osta IT-laitteita pölyyntymään nurkkiin.

Henkilökuntaa kannustetaan liikkumaan autotta mm. ottamalla osaa Kilometrikisaan. Henkilökunnan käytössä on yhteiskäyttöpolkupyörä talon ulkopuolella asioimiseen, ja asiakkaille on tarjolla vuokrattavia kaupunkipyöriä. Tontillamme on Kotkan Energian sähköautojen latauspiste.

Aamu-usvassa polkupyöriä telineessään sekä henkilöautoja Vellamon parkkipaikalla.
Aamuaurinko paistaa majakkatornin valoon.

Taloudellinen vastuumme

 

Hankinnat Vellamossa tehdään Kotkan kaupungin ja Museoviraston ohjeistusten mukaisesti ja mahdollisuuksien mukaan suosien paikallista ja kotimaista. Arvostamme kotimaista suunnittelua niin kalusteiden kuin kaupan tuotevalikoimankin suhteen. Valitsemme myyntituotteeksi kestävän vaihtoehdon kertakäyttöisen sijaan.

Tuemme työllistymistä järjestämällä työharjoitteluja, työkokeiluja ja työllistämisjaksoja erilaisista taustoista tuleville ihmisille.

Teemme toimia ympärivuotisen matkailun kehittämiseksi, ja monipuolisuus on Vellamon valttikortti erilaisten kävijäryhmien palvelemiseksi. Keräämme asiakaspalautetta sekä digitaalisissa kanavissa että henkilökohtaisissa kohtaamisissa.

 

Toimimme vastuullisessa seurassa!

 

Paikkakuntamme majoitusyrityksistä Green Key -sertifikaatin ovat jo saavuttaneet sekä Santalahti Resort että Sokos Hotel Seurahuone Kotka. Voit siis huoletta yöpyä kestävästi Kotkassa.
greenkey.fi/kohde/santalahti-resort/
greenkey.fi/kohde/original-sokos-hotel-seurahuone-kotka/

Kotkan merkittävistä matkailukohteista STF-merkin on jo saavuttanut akvaariotalo Maretarium Sapokassa. Onnittelemme vastuullisesta toiminnasta!
maretarium.fi/vastuullinen-matkailukohde/

Alueemme matkailua edistävä Visit Kotka-Hamina on jo vuodesta 2020 ollut mukana Sustainable Travel Finland -ohjelmassa:
www.visitkotkahamina.fi/vastuullisuus/
Haluamme kiittää organisaatiota tuesta matkallamme kohti STF-merkkiä.

Merikeskus Vellamossa toimiva Kotkan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut järjestää vuosittain suurtapahtuman Kotkan Meripäivät, jolle myönnettiin Ekokompassi-sertifikaatti kesällä 2022.
www.kotka.fi/2022/07/meripaiville-on-myonnetty-ekokompassi-ymparistosertifikaatti/

Kuvat: Jari Autio, Merikeskus Vellamo.