Ihmettele, opi ja nauti.

Erilainen oppimisympäristö jää mieleen.

Merikeskus Vellamo on otollinen kohde koulu- ja päiväkotiryhmille. Erisuuruiset ja -ikäiset ryhmät otetaan huomioon opastuksissa. Toimintapisteet ja virikkeet eri aisteille kutkuttavat mielikuvitusta ja varmistavat viihtymisen.

Etsitkö kevääksi kivaa retkikohdetta luokallesi tai vaikka koko koululle? Vellamosta löytyy!

Luokkaretket 2020

Opastuksia koululaisille

Opastuksia koululaisille

Koettavaa kaikille aisteille. Sykähdyttäviä tarinoita, joihin saa myös osallistua. Opastus on helpoin käyttöliittymä museoon. Oppaan avulla saat irti monipuolisista näyttelyistämme enemmän. Opastuksissa huomioidaan ikä, opetussuunnitelmat ja toiminnallisuus – valitse...

Opastuksia päiväkotilaisille

Opastuksia päiväkotilaisille

Positiivinen ensikokemus museosta on meille tärkeä. Pienten lasten opastuksilla oppaan puhe antaa sijaa myös lasten keskustelulle, ihmettelylle ja tekemiselle. Historiallisten tosiasioiden lisäksi paikkansa ansaitsevat yhtälailla museon käyttäytymisohjeet, retken...

Hyvä suunnittelu varmistaa antoisan vierailun.

Ennen museokäyntiä

Opettajan kannattaa ennen museokäyntiä olla yhteydessä Merikeskus Vellamon museolehtoreihin, jolloin opastuksen sisältö voidaan suunnitella opettajan toiveiden mukaisesti. Molempien museoiden päänäyttelyt ovat laajoja, joten yhden opintokäynnin aikana on suositeltavaa tutustua vain muutamaan aihepiiriin.

Museokäynnin aikana

Kouluryhmän kanssa tehtävän museovierailun aikana edellytämme opettajan olevan viihtyvyyden ja turvallisuuden vuoksi oppilasryhmän mukana koko vierailun ajan. Opettaja vastaa ryhmästään ja opastusrauhasta. Ryhmä voi tehdä omia tehtäviään museovierailun aikana, mutta myös tuolloin opettajan edellytetään olevan paikalla huolehtimassa ryhmän valvonnasta. Suosittelemme ottamaan ryhmien tueksi riittävän määrän avustajia.

Pääsymaksu ja museokäynnin suunnittelu

Alle 18-vuotiaat pääsevät maksutta Merikeskus Vellamon näyttelyihin. Lukio- ja ammattikouluryhmien mukana myös jo 18 vuotta täyttäneet oppilaat sekä koulun henkilökunta (opettajat, koulunkäynninohjaajat ja avustajat) pääsevät ryhmän mukana maksutta. Muilta mukana tulevilta aikuisilta veloitetaan pääsymaksu ryhmähintaan 6 €/henkilö. Opettajat voivat suunnitella museovierailua etukäteen ilmaiseksi näyttämällä lippukassalla OAJ:n jäsenkortin.

Opettajien sähköpostilista

Sähköpostilistalle liittymällä saat ajankohtaista tietoa Merikeskus Vellamon kouluille ja päiväkodeille suunnatusta tarjonnasta. Voit liittyä sähköpostilistalle ilmoittamalla osoitteesi

Johanna Aartomaalle, anni.shepherd@kansallismuseo.fi

Vaatteet ja reput

Reput ja päällysvaatteet on mahdollista jättää naulakkoon tai euron kolikoilla toimiviin kaappeihin. Opetustilojen käytävällä on myös suuria ryhmänaulakoita.

Eväät

Opetustilojen käytävällä on penkkejä, joita voi käyttää eväidensyöntipaikkana. Näyttelytiloihin ei ruokia ja juomia voi viedä.

Saavutettavuus

Vellamo tarjoaa koettavaa kaikille aisteille.

Tutustu saavutettavuus

Opastukset ja työpajat

Opastus on helpoin käyttöliittymä museoon. Oppaan avulla saat irti monipuolisista näyttelyistämme enemmän. Opastuksissa huomioidaan ikä, opetussuunnitelmat ja toiminnallisuus – valitse opastus itse tai anna meidän suositella ryhmällesi sopivaa sisältöä!

Koululaisopastukset koskevat peruskouluja, lukioita ja ammattikouluja (toisen asteen opetus). Koululaisopastuksen hinta arkisin syys- ja kevätlukukauden aikana on 20-40 €. Muina aikoina järjestettävät opastukset (esim. kesäkurssit ja leirikoulut) maksavat 60 €.

Muille opetusta tarjoaville tahoille (ammattikorkeakoulut, yliopistot, aikuiskoulutus) opastuksen hinta on 60 €.

Opastukset kouluille

Opastukset päiväkodeille

Suomen merimuseo

Opastukset ja työpajat ovat Suomen merimuseossa päiväkoti- ja kouluryhmille maksullisia, ellei toisin mainita. Opastusten hinta on 20-40 €/ryhmä. Hinta on mainittu kunkin opastuksen yhteydessä.

Kymenlaakson museo

Opastukset ja työpajat ovat Kymenlaakson museossa päiväkoti- ja kouluryhmille maksullisia, ellei toisin mainita. Opastusten hinta on 40 €/ryhmä. Osa Kymenlaakson museon opastuksista on kotkalaisille päiväkoti- ja kouluryhmille maksuttomia lukuun ottamatta toukokuun luokkaretkiaikaa, jolloin kaikki opastukset ovat maksullisia. Hinta on mainittu kunkin opastuksen yhteydessä.

Museojäänmurtaja Tarmo

Opastuksen hinta päiväkoti- tai kouluryhmälle on 40 €/ryhmä.

Opastusajat

Opastamme koulu- ja päiväkotiryhmiä pääsääntöisesti tiistaista perjantaihin. Museokäynnin voi sopia myös aamuun ennen varsinaista aukioloa. Opastettuun käyntiin on hyvä varata aikaa noin tunti. Opastusten jälkeen näyttelyihin voi jäädä kiertelemään omatoimisesti klo 10 lähtien.

Ryhmäkoko

Opastettavan ryhmän koko on enintään 25 oppilasta (yksi luokka).

Työpajat

Tekemällä oppii! Vellamon työpajoissa tutustutaan historiaan, merenkulkuun tai museoihin tekemällä itse. Työpajoihin liittyy yleensä aina käynti näyttelyissä tai vaihtoehtoisesti muuta tietoa, esineitä ja aineistoja. Sen lisäksi, että työpajat liittyvät vahvasti museoiden sisältöihin, pajojen periaatteena ovat hyvät materiaalit ja kierrättäminen mahdollisuuksien mukaan. Laadukkaat kynät, maalit ja tarvikkeet lisäävät tekemisen iloa, mutta kaikkea ei tarvitse ostaa uutena: maitopurkista tulee hyvä majakka ja kirjoista kaupunki.

Syksyllä 2019 koululaisille ei ole tarjolla työpajoja, mutta opastustarjontamme löydät täältä.

Omatoiminen museovierailu

Kouluryhmät ovat opettajansa johdolla tervetulleita tutustumaan näyttelyihin ilman opastustakin Merikeskus Vellamon aukioloaikoina. Pyydämme, että opettaja on mukana näyttelytiloissa ryhmäänsä valvomassa. Museokäynnistä on hyvä sopia aina etukäteen ottamalla yhteyttä Merikeskus Vellamon asiakaspalveluun info@merikeskusvellamo.fi | 040 350 0497 Ruuhkan sattuessa opastuksen varanneet tai tulostaan ilmoittaneet ryhmät ovat etusijalla. Omatoimisen käynnin tukena voi käyttää valmiita tehtävälomakkeita:

Omatoimitehtävät 1.-4.-luokkalaisille

Omatoimitehtävät 5.-9.-luokkalaisille

Merenkulun ammatteja -tehtävät

Leikkimö

Leikkimöksi kutsutussa toiminnallisessa näyttelyosassa on mahdollista leikkiä ja pelata. Sen tarjonta ja tavarat täydentyvät tai vaihtuvat aika ajoin. Tila soveltuu omatoimiseen tekemiseen ja kokemiseen, ja siellä on pieni katsomo.

Leikkimö toimii myös opetustilana, joten ilmoitathan omatoimisen ryhmäsi saapumisesta (maarit.laitala@kotka.fi tai 040 350 6369). Leikkimö on avoinna Vellamon avoinnaoloaikoina.

Tilaa tai lataa opetustiedote

Tilaa tai lataa opetustiedote

Voit tilata opetustiedotteen sähköpostiisi ilmoittamalla osoitteesi museolehtori Anni Shepherdille, anni.shepherd@kansallismuseo.fi tai voit ladata uusimman tiedotteen klikkaamalla alla olevaa kuvaketta. Opetustiedote