Lainaa Vellamo luoksesi

Pala historiaa teille kylään?

Mikäli sinun on vaikea tulla Vellamoon, Vellamo voi tulla sinun luoksesi. Lainalaukkuja on tällä hetkellä erityisesti ikäihmisille, mutta tulossa on laukkuja ja laatikoita muillekin ikäryhmille. Aikuisille laukkujen esineet, kuvat ja tarinat voivat olla muistojen herätyskelloja, kun taas lapsille ja nuorille ne ovat uusien tarinoiden ja oppimisen alkuja.

Varaukset ja noudon sopiminen etukäteen: maarit.laitala(at)kotka.fi tai 040 350 6369

Satama (lainattava matkalaukku)

Satama-aiheinen lainalaukku on suunnattu erityisesti ikäihmisille. Matkalaukusta löytyy valokuvia, ääniä, esineitä ja tuoksuja, jotka liittyvät tavalla tai toisella satamiin. Aineisto keskittyy sotien jälkeiseen aikaan. Laukun moniaistisen sisällön on tarkoitus herätellä muistoja satamasta ja satamakaupungin elämästä.

Kalastus (lainattava laatikko)

Ajopuista rakennetun laatikon kannen alta löytyy kalastukseen liittyviä esineitä ja valokuvia. Lainaaja voi sonnustautua sydvestiin kuunnellessaan merellisiä ja ”kalaisia” musiikkikappaleita. Kädentaitoja voi kokeilla solmutöissä ja löytyypä ohjeista myös silakkaserpa. Laatikko sopii muisteluun ja innoittajaksi kädentaidon kokeiluihin ikäihmisille.

Asusteet (lainattavat matkalaukut)

Taannoisen Chic!-näyttelyn innoittamana kahteen kapsäkkiin pakattiin asusteaiheinen kokonaisuus. Laukuissa on jalkineita ja hattuja, laukkuja ja irtokauluksia sekä muita asusteita niin miehille kuin naisillekin. Asusteita saa kokeilla ja kosketella. Mukana on myös valokuvia sekä muutama asusteaiheinen laulukin cd:llä. Laukut on suunniteltu erityisesti ajatellen vanhempaa väkeä, jolla on omakohtaisia muistoja 1950- ja 1960-lukujen aikuisten pukeutumisesta.

Välähdyksiä Karhulasta (lainattava kuvatelinenäyttely)

Vuodille painetuista kuvista löytyy Karhulan maisemia lähiympäristöineen 1900-luvun alusta 1980-luvulle. Vuotia on yhteensä kuusi kappaletta, ja niitä kuljetetaan kantokassissa telineineen. Näyttelyä voi lainata yhden tai useamman osan kerrallaan sen mukaan, miten niille on lattiatilaa ‒ seinätilaa ei tarvita. Mukana tulee näyttelyä varten tehty cd, jolla on kuvasisältöjä kuvailtuna sanoin ja fiktiivistä äänimaisemaa.

Välähdyksiä Karhulasta -materiaalit »

Laukut ovat lainattavissa vanhainkoteihin ja vanhusten kerhoihin sekä asukasyhdistysten tai muiden ryhmien käyttöön. Muistella voi kuka vain.

Laina-aika 1-2 viikkoa tai sopimuksen mukaan.

Lainaaminen on maksutonta, mutta lainaaja vastaa aineiston noutamisesta ja palauttamisesta Merikeskus Vellamoon.

Varaukset ja noudon sopiminen etukäteen: maarit.laitala(at)kotka.fi tai 040 350 6369.