Paikallishistoriaa!

Mosaiikissa esitellään erilaisia ja yllättäviäkin välähdyksiä Kotkan ja Kymenlaakson historiasta. Tavoitteena on tuoda nähtäville kokoelmista paikallishistorian aiheita, esineitä ja kuvia, jotka eivät ole päässeet vitriineihin saakka laajempien näyttelyiden yhteydessä. Mosaiikin osat mahdollistavat nopean reagoinnin ajankohtaisiin asioihin ja nopean näyttelykierron.

Terveisiä Kotkasta – Kuvia satamakaupungin sykkeestä, tehtaiden piippujen juurelta ja Kymijoen varrelta

Onko mitään kotkalaisempaa kuin lähteä kesällä saareen tai mennä torille syömään possoa? Vuonna 1879 perustettu Kotka on rakentunut Ruotsinsalmen linnoituskaupungin raunioille. Työläiskaupungin kasvun edellytyksiä olivat höyrysahat, satama ja työn perässä alueelle muuttaneet ihmiset. Näyttelyosiossa kerrotaan Kotkan entisistä ja nykyisistä maisemista ja kysytään, mistä sinun Kotkasi muodostuu.

Sunila

Sunilasta tulevat mieleen tehdas ja Alvar Aalto – kummassa tahansa järjestyksessä. Sellutehdas näkyy kauas, saapui Kotkaan sitten maalta tai mereltä. Itse kaupunginosaa leimaavat Alvar Aallon suunnittelemat valkeat kerros- ja rivitalot. Mutta toki Sunilassa oli elämää myös ennen tehdasta ja Aaltoa.

Viiruhameita ja sarkatakkeja – kansanmuotia 1800-luvulta

Tiedätkö minkälaisia vaatekappaleita rahvaan vaatekaapissa oli 1700-1800-luvuilla? Ovatko sarka, röijy tai supikkaat tuttuja sanoja? Näyttelyosiossa on esillä kansanpukuja sukista silkkimyssyyn  – ja edellä mainittujen sanojenkin merkitys selviää.

Kyminlinna 1800 Virtuaalimuseo

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) ja Kymenlaakson museon yhteistyönä toteuttamassa pelillisessä Virtuaalimuseossa kävijä pääsee tutustumaan Kyminlinnan kadonneisiin rakennuksiin ja historiallisiin hahmoihin suurella kosketusnäytöllä. Virtuaalimuseo on toteutettu Kymenlaakson liiton rahoittamassa Game Tech & Museums -hankkeessa AKKE-rahoituksen avulla.

Kerro meille! – Teollisuusmuistoja Kymenlaaksosta

Kymenlaaksossa on toiminut ja toimii mitä moninaisimpia tehtaita – pieniä ja suuria. Syksyllä 2021 kymenlaaksolaiset museot keräsivät Kerro meille! -kyselyllä muistoja työstä näissä tehtaissa. Osiossa on esillä muistoja, valokuvia ja esineitä eri vuosikymmeniltä ympäri Kymenlaaksoa.

RYIJY – joka kodin kudonnainen

Värikkäät ryijyt ovat löytäneet uudelleen paikkansa sisustustekstiileinä. Isoäidin perintöryijyä ei kannata enää kätkeä vintille, vaan ottaa käyttöön seinätekstiilinä. Mosaiikin ryijy-teema pureutuu ryijyjen hoitamiseen, säilyttämiseen ja hyvään esilläpitoon. Pidetään arvokkaista perintötekstiileistämme hyvää huolta! Lisää vinkkejä ryijyjen huoltamiseen löydät Suomen käsityön museon Konservointikeskuksen sivuilta.

Kymenlaakso Anno Domini LXXVIIII

Pako Pompejista -näyttely on innostanut miettimään, mitä nykyisen Kymenlaakson alueella tapahtui vuonna 79 jaa. Äänitarinassa etsitään antiikin Pompejin ja rautakautisen Kymenlaakson eroja ja yhtäläisyyksiä. Ja vuosilukua ihmetteleville: Kirjoitusasua LXXVIIII käytettiin antiikin aikana, ja vasta myöhemmin omaksuttiin nykyään käytettävä kirjoitustapa LXXIX.

 

 

Kymenlaakson museon logo

Kutsu ystäväsi mukaan :)