I paviljongen Svensksund får du ta del av information om slagen vid Svensksund 1789 och 1790 samt om vraken som ligger på havsbotten utanför ön. Förutom vraken lyfts även berättelser om människorna fram.

Paviljongen har öppet i maj under veckoslutet och fr.o.m. 1.6.2024 enligt restaurangen Vaakkus öppettider. Inträdet till paviljongen är gratis.

Varissaaressa sijaitseva Ruotsinsalmi-paviljonki on avoinna toukokuussa viikonloppuisin ja 1.6. alkaen päivittäin ravintola Vaakun aukiolopäivinä. Ajantasaiset tiedot ravintola Vaakun verkkosivuilta.

Innehållen som presenteras i paviljongen och paviljongens stil är knutna till utställningen Ödesdigra Svensksund på Maritimcentret Vellamo, vars välbekanta karaktärer visas i paviljongen som tecknade versioner. Originalfotografierna är tagna av modefotografen Elina Simonen. I paviljongen finns också delar av krigsfartyg som härstammar från vraken i Svensksund. I ritningarna på utställningen ser du var på fartyget delarna har suttit. Dykaren Kalle Salonen har tecknat personerna och vrakbitarna.

Vitrinobjekten är 3D-utskrivna och målade kopior av fynd från fregatten S.t. Nikolai. Du kan se de verkliga objekten på utställningen Ödesdigra Svensksund.

Kuvassa kullanvärinen pieni matkaikoni hiekalla.

Bild:
Korshängsmycken och miniatyrikoner gav andligt stöd och trygghet till resande, även i krig. Många ikoner föreställde sjöfararnas skyddshelgon Sankt Nikolaus.

Kutsu ystäväsi mukaan :)