Tervetuloa Ruotsinsalmi-paviljonkiin katsomaan, mitä Varissaaren lämpimien auringonottokallioiden ympärillä tapahtui yli 230 vuotta sitten. Paviljongissa kerrotaan Ruotsinsalmen taisteluista 1789 ja 1790 sekä hylyistä, jotka lepäävät meren pohjassa saaren ympärillä. Hylkyjen lisäksi keskiöön nousevat ihmisten tarinat.

Varissaaressa sijaitseva Ruotsinsalmi-paviljonki on avoinna toukokuussa viikonloppuisin ja 1.6.2024 alkaen ravintola Vaakun aukioloaikoina. Paviljonkiin on vapaa pääsy.

Sisällöltään ja tyyliltään paviljonki liittyy Merikeskus Vellamossa esillä olevaan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyyn, josta tuttuja henkilöhahmoja on tuotu paviljonkiin piirrettyinä versioina. Alkuperäiset valokuvat on ottanut muotikuvaaja Elina Simonen. Paviljongissa on myös Ruotsinsalmen hylyistä peräisin olevia sotalaivojen osia, joiden paikkoja laivassa voi tutkia esillä olevista piirroksista. Henkilöiden ja hylynosien piirrokset on laatinut sukeltaja Kalle Salonen.

Vitriinien esineet ovat 3D-tulostettuja ja maalattuja kopioita fregatti St. Nikolain hylystä tehdyistä löydöistä. Oikeat esineet voi nähdä Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä Vellamossa.

Kuvassa kullanvärinen pieni matkaikoni hiekalla.

3D-tulostettu kopio fregatti St. Nikolaista nostetusta matkaikonista. Aito ikoni on esillä Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä. Ristiriipukset ja pienoisikonit antoivat hengellistä tukea ja turvaa. Ne olivat monen tärkein omaisuus laivalla. Aiheena oli usein merenkulkijoiden suojelija Pyhä Nikolaos.

 

Kutsu ystäväsi mukaan :)