Kymenlaakson ammatilliset museot ovat järjestäneet eri puolilla Kymenlaaksoa sarjan tilaisuuksia, joissa kotikunnan kulttuuriympäristöjä on tehty tutuiksi. Tällä kertaa keskitytään Kotkan alueen rakennus- ja arkeologisiin kohteisiin Kymenlaakson museon arkeologi Marita Kykyrin ja rakennustutkija Kirsi Toivosen johdolla.

Tule kuulemaan, keskustelemaan ja esittämään kysymyksiä rakennuksista ja arkeologiasta! Samalla voit saada tietoa siitä, miten museotyö liittyy yhteisen ympäristömme vaalimiseen. Tarkoituksena ei ole arvioida yksittäisiä esineitä ja kohteita, vaan avata keskustelua ja löytää yhteistyömuotoja kuntalaisten ja museoiden välillä. Illan aikana kerrotaan myös mm. avustuksista ja inventointilomakkeista.

Kotkan alueelta tunnetaan runsaasti esihistoriallisia muinaisjäännöksiä. Kivikautisten asuinpaikkojen lisäksi niistä tyypillisimpiä ovat pronssi- ja rautakautiset hautaröykkiöt, joista Östringinlahden hautaröykkiökalmisto on koko Kymenlaakson suurin. Historiallisen ajan muinaisjäännöksistä Kotkaa leimaavat eri sotiin liittyvät puolustusvarustukset, joita tunnetaan aina 1500-luvulta lähtien. Niiden lisäksi alueella sijaitsee runsaasti muitakin historiallisia muinaisjäännöksiä alusten hylyistä ja hautapaikoista aina hiilimiiluihin ja tervahautoihin asti. Kotkan seudun rakennusperinnössä korostuu alueen pitkä teollisuushistoria ja asema vilkkaana satamakaupunkina, jonka vaikutuksesta kaupungin keskusta on kehittynyt hyvinkin kaupunkimaiseksi.

Tilaisuudessa jaetaan myös vuoden 2018 kulttuuriympäristöpalkinto Nutikka. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi esimerkillisestä maisemaan, rakennettuun tai arkeologisen kulttuuriympäristöön kohdistuvasta toimenpiteestä. Palkinnon päättää Kymenlaakson ympäristöpoliittinen neuvottelukunta Kymenlaakson liiton, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Kymenlaakson museon valitsemista ehdokkaista.

Ohjelma:

17.00 Nutikka-palkinnon jako, Leena Gunnar, Kaakkois-Suomen ELY-keskus

17.15 Kahvitarjoilu

17.45 Röykkiöitä ja räystäslautoja
Tervetulosanat, Kirsi Niku, Kymenlaakson museo

Kotkan alueen arkeologiaa ja rakennuskulttuuria, Marita Kykyri ja Kirsi Toivonen, Kymenlaakson museo

19.30 Tilaisuus päättyy

Tietoherkku-luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Keskiviikkoiltaisin klo 17-20 myös kaikkiin Vellamon näyttelyihin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Kutsu ystäväsi mukaan :)