Tietoherkun aluksi Kohtalona Ruotsinsalmi – Tutkimuksia pintaa syvemmältä -julkaisun toimittanut tutkija Vilma Lempiäinen esittelee kirjan. Esittelyn jälkeen vuorossa on paneelikeskustelu Ruotsinsalmen kulttuuriperinnöstä ja sen merkityksestä. Keskustelemassa ovat meriarkeologi, erikoistutkija Riikka Alvik, Alfred Kordelinin säätiön toimitusjohtaja Erik Båsk ja historiantutkija, dosentti, FT Jyrki Paaskoski. Keskustelua vetää museotoimenjohtaja Terhi Pietiläinen.

Uusi ja paljon toivottu julkaisu laajentaa ja syventää samannimisen näyttelyn sisältöjä ja henkilötarinoita. Se tuo uusia näkymiä niin suomalaisten, ruotsalaisten kuin venäläistenkin kohtaloihin Kustaan sodassa 1788-1790 ja sitä seuranneina myrskyisinä vuosikymmeninä. Kirjan ovat tuottaneet yhteistyössä Kymenlaakson museo sekä Suomen kansallismuseoon kuuluva Suomen merimuseo.

Osa teksteistä on kirjoitettu taustoittamaan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyä, minkä jälkeen tutkimusta on täydennetty ja syvennetty kirjaa varten. Mukana on myös aivan uutta, tähän julkaisuun kirjoitettua aineistoa. Teoksen sivuilla vuorottelevat uusi Ruotsinsalmeen liittyvä tutkimustieto, kepeämmät lyhyet tekstit, koskettavat henkilötarinat sekä kerrontaa elävöittävä kuva-aineisto. Ruotsinsalmen historiaa on koottu monipuolisesti yksiin kansiin. Kirjaa ovat olleet kirjoittamassa Kymenlaakson museon ja Suomen merimuseon tutkijat sekä lukuisat eri alojen tutkijat ja tieteentekijät.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Myös näyttelyihin on kaikilla vapaa pääsy aina keskiviikkoiltaisin klo 17-20. Tietoherkkua voi seurata paikan päällä Merikeskus Vellamon auditoriossa, ja se myös suoratoistetaan. Tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan Vellamon YouTube-kanavalla. Linkki suoraan lähetykseen, jos alla oleva upote ei toimi: youtube.com/live/jrr87hqNNjk

 

 

Kutsu ystäväsi mukaan :)