Suomen Majakkaseura järjestää Vellamon auditoriossa esitykset uudesta dokumenttielokuvastaan Haaksirikkojen Märket sunnuntaina 6.10.2019 klo 15 ja 15.50. Majakkaseuran elokuvat ovat perinteisesti olleet hyvin suosittuja, ja siksi elokuva esitetään kaksi kertaa peräkkäin. Esityksiin on vapaa pääsy.

Märketin ympäristö on ollut kautta aikojen erityisen vaarallista aluetta merenkulkijoille. Se on aavaa ja karikkoista seutua, jossa tuuli voi nousta suomalaisittain hirmumyrskyn lukemiin. Tällaisissa oloissa laivojen oli usein mahdotonta pitää kurssinsa. Ne ajautuivat Märketin kareihin, osa laivoista vaurioitui, osa upposi. Kymmeniä ihmishenkiä on menetetty Märketin vesillä pelkästään viimeisen sadan vuoden aikana.

Haaksirikkojen Märket kertoo tarkemmin kahden kauppalaivan, yhden sukellusveneen, yhden majakkalaivan ja yhden viranomaislaivan kohtaloista. Kaikki nämä haverit ovat tapahtuneet Märketin majakan ollessa vielä miehitetty. Elokuvassa nähdään runsaasti tuoretta vedenalaiskuvaa ja kuullaan autenttisia meriselityksiä, joiden kautta kauhun hetket heräävät henkiin. Katsoja ymmärtää, millainen laivojen hautausmaa Märket todellakin on ollut. Elokuvassa tavataan myös Märketin ja sen ympäristön parhaat tuntijat Jan Andersson ja KEE Eriksson. Elokuvan ohjaus on Sakari Mannisen. Hänen lisäkseen käsikirjoitusta on ollut laatimassa elokuvan tuottaja Pekka Väisänen.

Elokuvaesityksen yhteydessä on myös Suomen Majakkaseuran tuotemyyntiä.

Aiheesta lisää Ylen jutussa Märketin majakan luota löytynyt hylky paljasti meriarkeologisen harvinaisuuden – lähivesille on uponnut sukellusvene ja monta muuta alusta

Kutsu ystäväsi mukaan :)