Merikeskus Vellamossa vietetään Itämeripäivää merellä ja meren hyväksi työskentelevien asiantuntijoiden luentojen siivittämänä. Luvassa ovat puheenvuorot vieraslajeista ja viranomaistoiminnasta Itämeren turvana. Tilaisuus lähetetään suorana verkossa klo 12 alkaen, ja se on katsottavissa Vellamon Youtube-kanavalla kahden viikon ajan.

Tästä linkistä pääset katsomaan tallenteen: https://youtu.be/y8KT9XckP0w

Vedenalaiset vapaamatkustajat
Projektitutkija, FT Miina Karjalainen

Itämerellä liikennöi vuosittain lähes 8 000 laivaa, ja lisäksi Itämerellä on käytössä noin 3,5 miljoonaa huvivenettä. Nämä alukset muodostavat eräänlaisen liikkuvan saariston vesieliöille, jotka voivat joko kiinnittyä alusten pohjiin tai päätyä painolastivesisäiliöihin meriveden mukana.

Osa näistä ”vapaamatkustajista” on vieraslajeja, jotka eivät ilman ihmisen tarjoamaa apua päätyisi luontaisen esiintymisalueensa ulkopuolelle. Uudessa ympäristössä vieraslajien vaikutukset voivat kuitenkin olla arvaamattomia.

Miten vieraslajien leviämistä voidaan estää? 20 minuutin mittaisen esityksen pitää projektitutkija, FT Miina Karjalainen Meriturvallisuuden ja
-liikenteen tutkimuskeskus Merikotkasta.

Rajavartiolaitos merellisenä viranomaisena
Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi

Maailman vilkkaimmin liikennöityihin merialueisiin kuuluva Itämeri tarvitsee suojaa. Ympäristövahinkojen uhka on jatkuvasti läsnä ja onnettomuuden sattuessa vaarassa ovat myös ihmishenget.

Suomessa johtava meripelastusviranomainen on Rajavartiolaitos, jonka vastuulla ovat rajaliikenteen valvonta, ihmishenkien turvaaminen ja ympäristövahinkojen torjunta avomerellä. Esimerkkinä käytännön toiminnasta on Kotkassa viikolla 34 järjestettävä ympäristövahinkojen torjuntaan keskittyvä suurharjoitus Balex Delta, johon osallistuu useita yksiköitä ja asiantuntijoita mm. Saksasta, Tanskasta, Puolasta, Ruotsista, Latviasta ja Virosta.

Miten Itämerta ja sillä liikkuvia suojellaan uhilta ja onnettomuuksilta? 20 minuutin mittaisen esityksen Rajavartiolaitoksesta merellisenä toimijana pitää Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi.

Esitykset lähetetään suorana Merikeskus Vellamon Youtube-kanavalla, jossa tallenne on myös kahden viikon ajan katsottavissa. Linkki tilaisuuden taltiointiin julkaistaan ennen tapahtumaa Merikeskus Vellamon verkkosivuilla tapahtumatiedoissa tällä verkkosivulla. Tilaisuuden järjestävät Suomen merimuseo ja Merivartiomuseo.

Kutsu ystäväsi mukaan :)