Kymenlaakson museon näyttelyosio esittelee Juha Vainion musiikkiin liittyvien näyttämöesitysten julisteita.

Kotkalainen Esa Honkanen näki vuonna 1999 Joensuussa lehti-ilmoituksen: Elämää ja Erotiikkaa, Juha Vainion lauluista rakennettu musiikki-iloittelu, kapellimestarina Carlos Sedano. Ilmoitus synnytti ajatuksen selvittää, missä kaikkialla on tehty näyttämöesityksiä Juha ”Watt” Vainiosta ja hänen lauluistaan.

Tieto oli palasina maailmalla. Teatterin tiedotuskeskuksen, Drama Corner Oy:n ja Näytelmäkulman kautta löytyi tietoa vain Albatrossi ja Heiskanen -esityksistä eikä Suomen Harrastajateatteriliittokaan tilastoi eri käsikirjoituksia ja esityksiä. Muusikon työnsä ohessa Esa Honkanen ryhtyi siis itse jäljittämään tietoja Juha Vainion musiikkia sisältävistä näytelmistä. Vuosien mittaan tulosta tuli. Honkasen kokoelmassa on nyt kaikkiaan 37 esityksen julisteet ja osa niistä tulee näytteille pienoisnäyttelyyn Merikeskus Vellamoon.

Kuva: Pikkujoulut Fenniassa 1958. Vasemmalta Heikki Kauppinen, Pertti Forssell, Juha Vainio, Keijo Laitinen, Ilmo Ylkänen ja Eetu Syrjä.
Kuvaaja: Hannu Halonen.

Junnua sanoin ja sävelin

Näyttelyn avausta juhlistetaan Junnua sanoin ja sävelin -konsertilla helatorstaina 10.5.2018, jolloin tulee kuluneeksi 80 vuotta Juha Vainion syntymästä. Syntymäpäivän ja avautuvan näyttelyn kunniaksi Esa Honkanen, Jukka Ojala ja Timo Peltola esiintyvät Kymenlaakson museon näyttelyssä klo 15-16. Musisoinnista pääsee nauttimaan Vellamon pääsymaksun hinnalla.

Kutsu ystäväsi mukaan :)