Kansainvälistä museopäivää vietetään perjantaina 18.5.2018. Sen kunniaksi Vellamoon on

kaikilla vapaa pääsy koko päivän eli klo 10-17. Tervetuloa!

Näyttelyissä

 

Menetetyt majakat

Majakat ja loistot ovat osa rakennus- ja kulttuurihistoriaa, merenkulun historiaa ja meriturvallisuutta. Menetetyt majakat -näyttely esittelee kertomusten ja upeiden valokuvien avulla niitä majakoita, jotka Suomi on sotien tai rauhansopimusten seurauksena menettänyt.

Satama

Satu Loukkola, Tiina Salmi, Jouni Salonen ja Annukka Visapää

Grafiikkaa, maalauksia ja veistoksia

Satama voi kuvastaa turvaa, päätepistettä, liikkuvuutta ja vaihtelevuutta. Satamaan tullaan ja sieltä lähdetään. Se on välillä tyyni, välillä tuulinen, se on maan ja veden, luonnon ja kulttuurin kohtaamispaikka. Neljän taiteilijan näyttelyssä ei ole kyse satama- tai merimiesromantiikasta, vaan yrityksestä löytää yhtymäkohtia kuvataiteen ja sataman eri ominaisuuksien välille.

Lasia kaikille – Karhula 1889-2009

Karhulan lasitehdas oli yksi Suomen merkittävimmistä lasitehtaista. Näyttely kertoo tehtaan tuotannon moninaisuudesta, tekijöiden ammattitaidosta ja lasiteollisuuden muutoksesta. Esillä on lähes tuhat lasiesinettä arkisista lasitölkeistä kuriositeetteihin ja 1930-luvun maailmannäyttelyiden tähtiin.

Taikaa museossa – Taikuri Mano d’Oron kokoelman aarteita

Belgialaissyntyinen ammattitaikuri Mano d’Oro (Philippe Todaro) on tuonut laajasta kokoelmastaan Vellamoon mm. vanhoja taikalaatikoita, illuusiotempuissa käytettyjä välineitä sekä muita taikureiden historiasta kertovia esineitä, julistetaidetta ja lasten leluiksi aikoinaan valmistettuja ihastuttavia automaatteja.

 

Mosaiikki

Pienimuotoisissa näyttelyissä on esillä välähdyksiä Kotkan ja Kymenlaakson historiasta.

Höyryjäänmurtaja Tarmo

Vuonna 1907 Englannissa rakennettu jäänmurtaja Tarmo on kesäkohde ja avoinna yleisölle 19.5.-19.8.2018. Tähän merenkulun konkariin voi tutustua joko itsenäisesti tai opastetuilla kierroksilla. Huomaattehan, että Tarmo ei ole saavutettava kohde, sillä siellä on jyrkkiä portaita.

 

Mutkat suoriksi

Ratsupolusta Rantatieksi, Rantatiestä moottoritieksi. Näyttely kertoo tiestä, sen tekijöistä ja kulkijoista. Avoinna 30.9.2018 asti.

 

Pohjantähti, Etelän risti

Meritse kulkevat niin ihmiset, tavarat kuin ajatuksetkin. Suomen merimuseon näyttelyssä liikutaan merta pitkin ajassa ja paikassa, laivoilla ja satamissa, kaukomailla ja kotirannoilla. Näyttelyn runsaasta tarjonnasta voidaan nostaa esiin vaikkapa merenkulkijan elämä, laivamatkustus, navigointi, merikauppa ja talvimerenkulku.

Virtaa

Virtaa-näyttely kertoo tarinoita mm. sankaruudesta, ikuisesta nuoruudesta ja luovutetuista Suomenlahden ulkosaarista. Joutilaisuuden tilassa voi lepuuttaa mieltään ja aivojaan ja vain olla. Lapsille löytyy leikkinurkkaus ja satupuhelimia.

Kutsu ystäväsi mukaan :)