18.5.2018 klo 14:00 – 15:15

Kansainvälistä museopäivää vietetään perjantaina 18.5.2018. Sen kunniaksi Vellamoon on kaikilla vapaa pääsy koko päivän eli klo 10-17. Tervetuloa!

Leffoja!

Vellamossa esitetään klo 14–15.15 lyhyttä ja pitkää leffaa sisällissodan melskeistä jäävuoren varjoon. Kansainvälinen museopäivä on osa museoviikkoa, jonka teema on Verkostot esille. Valitut elokuvat tuovat esiin museoiden verkostojen avaamia mahdollisuuksia. Videot näyttävät toteen yhteistyön voiman, kun museot, kolmas sektori ja yritykset eri alojen ammattilaisineen saavat aikaiseksi merkityksellisiä asioita. Kaikkien kolmen produktion tuottajien kumppanina on ollut Suomen merimuseo.

Filmit esitetään Vellamon auditoriossa. Tilaisuus on avoin ja maksuton kaikille.

Höyryjäänmurtaja Tarmon historia minuutissa
Tarmo (1907) on neljän sodan veteraani. Trafiikki-museot ry:n julkaisema video kertoo noin minuutissa Tarmon tarinan. Jäänmurtaja Tarmo kuuluu Suomen merimuseon kokoelmiin ja siihen voi tutustua kesäisin Merikeskus Vellamon museoaluslaiturissa. Lyhytfilmi (2017) on osa Trafiikki-museoiden Minuutiksi museoon -hanketta.
Kesto 1:16.

Pääministeri Svinhufvudin pako punaisesta Helsingistä
Vapaussodan ja kapinan syttyessä osa Itsenäisyyssenaatin jäsenistä jäi punaisten miehittämään Helsinkiin. He piiloutuivat porvarisasuntoihin, ja punaiset yrittivät löytää heidät suorittamiensa kotitarkastusten yhteydessä. Itsenäisyyssenaattorit P. E. Svinhufvud ja Jalmar Castrén pääsivät pakenemaan Tallinnaan tekniikan opiskelijoiden kaapattua jäänmurtaja Tarmon. Sieltä he jatkoivat Berliinin, Tukholman ja Tornion kautta Vaasaan.

Käsikirjoitus: Maarit Tyrkkö, Martti Häikiö, Pentti Airio, Nikolas Palonen, Leo Mokkala. Ohjaus: Nikolas Palonen, Leo Mokkala.
Tuotanto: P. E. Svinhufvudin muistosäätiö.
Kesto 12:43.

Jäävuoren varjoon
Jäävuoren varjoon on vuonna 2009 valmistunut suomalainen dokumenttielokuva, joka perustuu pääosin ohjaaja Antti Seppäsen helsinkiläiseltä kirpputorilta löytämään 8 mm kaitafilmimateriaaliin. Kaitafilmit paljastuivat osaksi kotkalaisen laivakonemestari Oiva Kovasen (1911–2001) jäämistöä.

Ohjaaja löytää kirpputorilta laatikollisen kaitafilmejä täynnä kuvia kaikkialta maailmasta. Ilta illan jälkeen laatikossa lojuvat kapeat muovikaistaleet heräävät eloon. Ne ovat selvästi saman henkilön kuvaamia. Kuka on halunnut tallentaa nämä hetket? Myrskyn jälkeisen tyvenen, itämaisen tanssijan, sumun Machu Picchussa – ja lehteä syövän toukan, Manhattanin väreissä kirkuvat valomainokset. Salaperäisesti väreilevän hyörinän jo kadonneissa satamista. Miljoona yksittäistä valotettua ruutua.

Jonkun koko elämä ja kokemukset myytävänä kirpputorilla. Yllättävä löytö avaa ikkunan kadonneeseen maailmaan ja johdattaa katsojan unohtuneen seikkailijan, iäkkään merimiehen, mukaan matkalle maailman ympäri – ja kauemmaksi.

Tuotantoyhtiö: Illume Oy.
Kesto 57 minuuttia.

Kutsu ystäväsi mukaan :)