Vuonna 2019 käynnistynyt Kymenlaakson museoiden yhteinen muistojenkeruuprojekti jatkuu teollisuusteemalla. Kymenlaaksossa on toiminut ja toimii mitä moninaisempia tehtaita – pieniä ja suuria. Internetissä syyskuun alussa avautuvalla Kerro meille! -kyselyllä kymenlaaksolaiset museot keräävät muistoja työstä näissä kymenlaaksolaisissa tehtaissa. Kysely on avoinna 1.9.–30.11.2021 osoitteessa www.kerromeille.net.

Me kateltiin kun ne puhalsi niitä laseja ja niillä oli sellainen pitkä pilli. Pillin päässä oli lasia ja ne heilutteli ja pyöritteli sitä.
– Emil, s. 1884.

Muistot voivat olla miltä vuosikymmeneltä ja mistäpäin Kymenlaaksoa tahansa. Ne voivat liittyä jo toimintansa lopettaneisiin tai yhä toimiviin tehtaisiin.

Kalliokosken lasitehdas, Kouvolan Lakritsi, Kaslink, Harmonikka, Novita, Kymen Sukka, Karhulan lasi, Galette, Höyrypanimo, Kyötikin suksitehdas ja monet, monet muut. Nämä nimet liittyvät vahvasti Kymenlaakson historiaan ja paikallisidentiteettiin. Olethan mukana niihin liittyvien muistojen tallentamisessa!

Kysely liittyy Kymenlaakson museon, Poikilo-museoiden, Haminan kaupungin museoiden, Miehikkälän museotoimen ja Verlan tehdasmuseon yhteiseen Kerro meille -hankkeeseen, jossa vuosittain vaihtuvalla teemalla kerätään muistitietoa Kymenlaaksosta. Vuonna 2019 aiheena oli nuoruus ja 2020 metsäteollisuus. Ensi vuonna etsitään muistoja paikallisista tapahtumista.

Kuva: Kymen Sukka, 1985–1986. Tuomo Pitkänen, Poikilo-museot.

Kutsu ystäväsi mukaan :)