Merikeskus Vellamossa käynnistyi keväällä 2023 Miltä teollisuus tuntuu? -keskustelusarja, jossa ollaan Kymenlaakson museon metsäteollisuusaiheisen Puun vuoro -näyttelyn teemojen äärellä. Keskustelusarja jatkuu syksyllä neljällä tapahtumalla. Ensin Kuusankoskella, Myllykoskella ja Kotkassa ihmetellään, miltä teollisuuden muutokset tuntuvat, ja loppuvuodesta Vellamossa kuullaan luentoja piippumuistoista ja elävästä teollisuusperinnöstä. Kouvolan tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Poikilo-museoiden kanssa.

Syys-lokakuussa otsikkona on Kova paukku. Miltä teollisuuden muutokset tuntuvat?

Ke 27.9.2023 klo 17-19.30, Taideruukki, Kyminväylä 2, Kuusankoski
Ke 11.10.2023 klo 17-19.30, Myllykosken kerho, Tehtaankaari 3, Myllykoski
Ke 25.10.2023 klo 17-19.30, Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99, Kotka

Kaikki tilaisuudet ovat samansisältöisiä. Merikeskus Vellamossa keskustelutilaisuuden alustajana toimii Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö. Kuusankoskella ja Myllykoskella keskusteluun johdattelee aihetta niin lattian kuin valtakunnankin tasolta katsonut Jari Lindström. Hän toimi aikanaan Voikkaan tehtaalla luottamusmiehenä ja myöhemmin poliittisella urallaan mm. työministerinä. Nykyään hän työskentelee Kuntaliitossa.

Alustusten jälkeen osallistujilla on mahdollisuus keskustella yhdessä. Maksuttomat ja kaikille avoimet tilaisuudet ovat osa Kymenlaakson museon Puun vuoro -näyttelyn oheisohjelmaa. Tilaisuuksien alussa on kahvitarjoilu.

***

Tehtaan siluetti on ollut osa Kymenlaakson kaupunki- ja mielenmaisemaa vuosikymmenten ajan. Viime aikoina uutiset ovat kertoneet alueen tehtaiden lopettamisesta tai toiminnan supistamisesta.

Kova paukku -tilaisuudet tarjoavat mahdollisuuden keskustella yhdessä muutoksen vaikutuksesta arjen rakentumiseen. Miten metsäteollisuus on tulevaisuudessa läsnä Kotkassa, Myllykoskella, Anjalassa, Inkeroisissa, Kouvolassa, Kuusankoskella ja Voikkaalla? Voiko murroksesta nousta rohkaisevia alkuja yritystoiminnalle ja ihmisille? Kuinka suureen muutokseen ihmiset lopulta itse ovat valmiita?

Tehtaiden piippuja on kaadettu ja toimintaa ajettu alas Kymenlaaksossa aiemminkin. Ensin Voikkaa (2006), sitten Summa (2008) ja Myllykoski (2012). Tehtaiden lakkautus 2000-luvulla oli ihmisille ja alueelle kova paukku. Nyt elämme lopetuspäätösten uutta aaltoa: Sunilan ja Anjalan tehtailla koneita suljetaan ja ihmisiä irtisanotaan.

Teollisuusperinnön säilyminen tuleville sukupolville vaatii tehdasrakennusten säilyttämisen lisäksi tiedon säilymistä. Millaisia muistoja meillä on metsäteollisuudesta alueellamme?

***

Muista myös marraskuun seminaaritilaisuus Merikeskus Vellamossa:

Miltä teollisuus tuntuu? Luentoja piippumuistoista ja elävästä teollisuusperinnöstä
Ke 15.11.2023 klo 17-19.30

Seminaari on kaikille avoin ja maksuton. Illan ohjelman löydät täältä.

 

 

Kutsu ystäväsi mukaan :)