Eurooppalainen European Route of Industrial Heritage (ERIH) -reitti laajenee 16 uuden suomalaisjäsenen myötä. Näiden joukossa ovat Kotkassa Merikeskus Vellamossa toimiva Kymenlaakson museo sekä Loviisassa toimiva Strömforsin ruukki.

ERIH on yksi Euroopan neuvoston 48 sertifioidusta kulttuurireitistä, ja sillä on yli 300 jäsentä 30 maassa. ERIH-reitti yhdistää eurooppalaista teollisuusperintöä ja edistää kestävää kulttuurimatkailua. Reittiin kuuluminen merkitsee jäsenille kansainvälistä näkyvyyttä ja liittää suomalaisia teollisuusperintökohteita eurooppalaiseen kontekstiin.

Suomalaiskohteille näkyvyyttä kansainvälisellä kulttuurireitillä

Teollisuusperintöseuran koordinoima hanke vahvistaa suomalaisten teollisuusperintökohteiden asemaa ERIH-reitillä. Tähän asti reitillä on ollut Suomessa vain kolme kohdetta. Teollisuusperintöseura ry. on valtakunnallinen yhdistys, jonka päämääränä on lisätä tietoutta teollisesta perinnöstä sekä edistää sen dokumentointia, tutkimusta ja suojelua.

Hankkeen aikana perustettiin Suomen ensimmäinen virallinen ERIH Regional Route eli alueellinen reitti. Länsirannikon reitti kokoaa yhteen viisi Satakunnan alueella sijaitsevaa teollisuusperintökohdetta. Nämä ovat Leineperin ruukki, keväällä 2024 uudistettu Friitalan nahkamuseo, Alvar Aalto -kulttuurireitin Ahlströmin ruukki ja Kauttuan Ruukinpuisto sekä reitin ankkuripisteenä toimiva Rosenlew-museo Porissa.

Teollisuusperintöreitti kokoaa yhteen Suomen teollisuusperintökohteet

Hankkeen aikana on tiivistetty toimijoiden välistä yhteistyötä luomalla suomalainen 19 kohteen Teollisuusperintöreitti, joka keskittyy kotimaan matkailun edistämiseen yhdistäen kohteita eri puolilta Suomea. Kohteet esittelevät Suomen teollisuusperintöä ja teollisuuden kehitystä aina 1600-luvulta nykypäivään asti. Kiehtovat tarinat teollisuuden pioneereista linkittyvät taiteeseen ja kulttuurimatkailuun, ja reitiltä löytyy myös majoitus- ja ravintolapalveluita. Reitin virallisia avajaisia vietetään 17.5.2024 ja viikonloppuna 18.-19.5. reitillä mukana olevissa kohteissa. Tapahtumat ja aukioloajat kannattaa tarkistaa kohteista etukäteen.

Teollisuusperintöseura ry:n koordinoima hanke on osittain rahoitettu Museoviraston avustuksella.

Kymenlaakson museo
Kymenlaakson museon Puun vuoro -näyttely on kunnianosoitus maakunnan metsäteollisuudelle ja sen tekijöille. Näyttelyssä kuljetaan läpi vuosikymmenten puun mukana. Tie vie metsästä tehtaisiin ja nykypäivän tuotantolinjoille, joiden äärellä visionäärit löytävät tuotteille uusia muotoja ja väyliä Kymenlaaksosta maailmalle.

Aarnikotkan siipien alla -näyttelyssä on esillä teoksia UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmista. Näyttely avaa metsän merkitystä ja Kymenlaakson teollisuushistoriaa taiteen keinoin. Esillä on kulta-ajan taiteilijoiden kuten Hugo Simbergin teoksia, mutta myös uudempaa taidetta; kansallismaisemia, työläisiä ja teollisia ympäristöjä.

Strömforsin ruukki
Ruotsinpyhtään idyllinen Strömforsin ruukki on yksi Suomen parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista. Strömforsin ruukissa pääset tutustumaan teollisuusajan sydämeen ja sinulla on mahdollisuus osallistua rakennushistoriaa ja arkkitehtuuria käsittelevälle opatuskierrokselle tai Strömforsin ruukin rautarouva Virginia af Forsellesista kertovaan draamaopastukseen.

Strömforsin ruukki on kuin aarreaitta täynnä teollisuuden historiaa ja kulttuuria sepän taontanäytöksistä Ruotsinpyhtään kirkon upeaan Helene Schjerfbeckin alttaritauluun. Alueella on läpi kesän ilmainen vaihtuva taidenäyttely.
_____________________________________________________________________________________________
Lisätietoja kulttuurireitistä:
Teollisuusperintöseura ry. – projektisuunnittelija Emmi Koivisto, emmi.koivisto@varkaus.fi, 041 7325068
Teollisuusperintöseura ry. – puheenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta, hanna-kaisa.melaranta@varkaus.fi

Verkkosivut:

European Route of Industrial Heritage
Teollisuusperintöseura/Teollisuusperintöreitti 

Lisätietoja Kymenlaakson museosta:
Intendentti Marja Salmijärvi, marja.salmijarvi@kotka.fi, 040 350 6367

Lisätietoja Strömforsin ruukista:
Liiketoimintapäällikkö Päivi Muurinen, paivi.muurikainen@rungroup.fi, 050 4900 407

Kutsu ystäväsi mukaan :)