Kun Meri ja Vellamo viettävät nimipäiviään, me museossa järjestämme juhlaohjelmaa. Teemana ovat iki-ihanat Tove Jansson, saaristo ja meri. Tervetuloa meren äärelle!

Klo 13.30–13.45
Vartissa pintaa syvemmälle

Lyhyt opastus Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän Victoria-veneen ja Kustaa Saksin Archipelago-tekstiiliteoksen äärellä Merikeskus Vellamon Venehallissa. Opastus kestää noin 15 minuuttia ja sisältyy pääsymaksun hintaan 12/9 €/Museokortti. Alle 18-vuotiaat pääsevät mukaan maksutta.

Klo 14.00–15.30
Meri ja Tove

Kirjailijat Otto Latva ja Maarit Leskelä-Kärki keskustelevat Tove Janssonista ja merestä kirjauutuutensa pohjalta. Meri ja Tove -teoksessa (John Nurmisen säätiö, 2022) rakastettua taidemaalaria, kirjailijaa, kuvittajaa, piirtäjää ja sarjakuvataiteilijaa tarkastellaan merellisen linssin läpi. Matka kulkee itäisellä Suomenlahdella Suur-Pellingin saariston kesäisissä maisemissa Toven lapsuudesta vanhuuteen.

Saariston luonto ja kulttuuri inspiroivat Janssonia, ja hänen teoksensa ovat tärkeä osa suomalaista identiteettiä ja merellistä kulttuuriperintöä. Meri on tärkeä elementti koko kansan rakastamissa muumikirjoissa, mutta myös muissa Janssonin kirjallisissa töissä.

Meri ja Tove tarkastelee Janssonin elämän kautta 1900-luvun merellisyyden ja saariston kulttuurihistoriaa. Janssonista ovat kirjoittaneet lähinnä kirjallisuuden ja taiteen tutkijat, mutta harvemmin – jos koskaan – historioitsijat.

Otto Latva on monilajisen historian dosentti ja tietokirjailija. Maarit Leskelä-Kärki on kulttuurihistorian ja elämänkerronnan dosentti sekä tietokirjailija. Kirjailijoita haastattelee Johanna Aartomaa Suomen merimuseosta.

Keskustelutilaisuus on kaikille avoin ja maksuton ja se järjestetään Merikeskus Vellamon auditoriossa.

Meri ja Tove -kirja on ostettavissa Vellamon museokauppa Plootusta.

Pääkuva:
Klovharun saarelle kuljettiin Albert Gustafssonin rakentamalla Victoria-veneellä. Haru-kirjassaan Tove toteaa, miten ”se oli kaunein vene, jota koko siinä saaristonosassa oli kuunaan katseltu”. Kuva: Fred Ohert / Hufvudstadsbladet / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto.

Mustavalkoinen valokuva saaristosta; kalliolla pieni mökki ja etualalla puinen vene.

Klovharun mökki rakennettiin Raili ja Reima Pietilän piirrosten mukaan. Sopivan paikan löytäminen pieneltä luodolta oli työn takana. Kallioiden väliin muodostui luonnonsatama, joka suotuisalla säällä tarjosi hyvän rantautumispaikan. Kuva: © Per Olov Jansson

Kutsu ystäväsi mukaan :)