Suomalaisten museoiden kävijämäärät ovat jo muutaman vuoden ajan olleet nousussa, ja sama hyvä suuntaus näyttää jatkuvan. Monet museot ovat luonnehtineet vuotta 2019 superonnistumiseksi. Myös Merikeskus Vellamon osalta kävijäluvut näyttävät erinomaisilta.

Merikeskus Vellamon näyttelyissä vieraili yhteensä 56 400 henkilöä ja kesäaikaan avoinna olevalla museojäänmurtaja Tarmolla 10 340 henkilöä. Näissä luvuissa on n. 10% kasvu vuoteen 2018 verrattuna. Kokonaiskävijämäärä, johon lasketaan myös maksuttomissa näyttelyissä vierailleet sekä kokous-, tapahtuma- ja ravintolapalveluita käyttäneet, oli 119 800 henkilöä.

Museokortin suosio on kasvanut edelleen. Vuonna 2019 Vellamoon tehtiin 5 400 ja Tarmolle 1 470 museokorttivierailua, yhteensä siis 6 870 vierailua. Valtakunnallisesti museokorttikäyntien määrä kasvoi 43% edellisvuodesta ja Museokortteja myytiin viidennes enemmän kuin vuonna 2018. Suurimpia ilmaiskävijäryhmiä Vellamossa ovat kouluryhmät, muut alle 18-vuotiaat sekä keskiviikkoiltojen ilmaistunneilla museoissa vierailevat.

”Kohtalona Ruotsinsalmi” vuoden 2020 kohokohta

Näyttelyvuodesta 2020 odotetaan huikeaa menestystä toukokuun 20. päivänä avautuvan ”Kohtalona Ruotsinsalmi” -näyttelyn myötä. Kyseessä on museoiden yhteinen suurponnistus, joka kertoo vuosina 1789 ja 1790 käydyistä Ruotsinsalmen meritaisteluista, niiden seurauksena syntyneestä linnoituskaupungista ja sen asukkaiden elämästä sekä nykyisen Kotkan edustalta löytyvistä laivahylyistä. Luvassa on huima elämys, joka perehdyttää rajaseudun historiaan koskettavasti yksilöiden elämäntarinoiden kautta ja uusinta virtuaaliteknologiaa hyödyntäen.

Keväällä 2019 avautunut ja supersuosituksi osoittautunut ”Merimonsterit” jatkuu tammikuulle 2021 asti. Näyttely vie koko perheen seikkailuun, jossa tavataan merihirviöitä sekä kurkistetaan veden alle ja maailman reunan yli. ”Tahdon!”-näyttely johdattelee kymenlaaksolaisten rakkaustarinoiden, hääpukujen ja -tapojen maailmaan, ja Karhulan lasitehtaan historiaa ja tuotantoa voi tutkailla ”Lasia kaikille – Karhula 1889-2009” -näyttelyssä. Vuoden aikana nähdään myös monipuolisia kuva- ja visuaalisiin taiteisiin keskittyviä näyttelyitä. Kesäkaudella jäänmurtaja Tarmo ja ulkonäyttely Kuuri täydentävät Vellamon tarjontaa.

Vuoteen 2020 mahtuu myös monia Vellamon omia ja yhteistyökumppaneiden kanssa järjestettäviä tapahtumia, mm. Tietoherkku-luentoja, opastuksia, konsertteja, muistelutuokioita sekä ohjelmaa lapsiperheille. Vellamon ystävät ry toimii aktiivisesti, ja Vellamon ja ystäväyhdistyksen kouluttamat Museokaverit saattavat museoon yhä uusia kävijäryhmiä. Merivartiomuseon myötä myös merivartioinnin 90-vuotisjuhlavuosi näkyy Vellamon ohjelmatarjonnassa.

Lisätiedot:
Kehittämispäällikkö Annika Utriainen, annika.utriainen@merikeskusvellamo.fi, 040 674 3692

Kutsu ystäväsi mukaan :)