Onnea 91-vuotias suomalainen merivartiointi!

Merivartioinnin 90-vuotisjuhlavuotta 2020 vietettiin koronan vuoksi suunniteltua suppeammin, mutta merkkivuoden kunniaksi Rajavartiolaitos, Merivartiomuseo ja Merikeskus Forum Marinum kokosivat näyttelyn merivartioinnin vaiheista. Teksti- ja kuvaseinäkkeistä koostuvan pienimuotoisen näyttelyn sisällön laati tietokirjailija Johanna Pakola. Kesällä 2021 Forum Marinumissa esillä ollut juhlanäyttely siirtyi syyskuussa Kotkaan ja on avoinna Merikeskus Vellamossa 28.9.2021-2.1.2022.

Merivartioinnin juhlanäyttelyn kuva- ja tekstiatauluja

Tervetuloa tutustumaan merivartioinnin historiaan

Merivartiointi sai alkunsa vuonna 1930 itsenäisessä Suomessa, kun oli käynyt selväksi, ettei tullilaitos kyennyt hillitsemään kieltolain synnyttämää ja jatkuvasti lisääntynyttä alkoholin salakuljetusta. Ratkaisuna perustettiin sotilaallisesti järjestäytynyt Merivartiolaitos. Uusi viranomainen onnistui salakuljetuksen torjunnassa hyvin ja sai salakuljetetun alkoholin määrän laskemaan radikaalisti.

Salakuljetuksen lisäksi uuden laitoksen perustamisen taustalla oli myös muita tekijöitä. ”1920-luvun lopulla alettiin pohtia uuden valvontaviranomaisen perustamista. Perusteluina oli muun muassa valvonnan siirtäminen Sisäasiainministeriön poliisihallituksen alaisuuteen, sillä etenkin pirtun salakuljetus aiheutti tullille lukuisia poliisitehtävien kaltaisia tilanteita ja kuulusteluja, joita se ei kokenut omaksi keskeisimmäksi työkentäkseen,” selittää Johanna Pakola merivartioinnin alkuasetelmia.

”Perustamisen taustalla oli vahvasti myös maanpuolustuksellinen näkökulma: merivartiolaitos mahdollistaisi tehokkaamman rannikkopuolustuksen, sillä laivaston aluskanta oli määrärahojen vähyyden vuoksi riittämätön ja rannikkopuolustuksemme nojasi Venäjän vallan aikaiseen linnoitusjärjestelmään.

Siviiliviranomaiseksi luokiteltava uusi viranomainen saisi liikkua myös demilitarisoidun Ahvenanmaan maakunnan vesillä – toisin kuin sotilasviranomaiset,” kertoo Johanna Pakola. Jatkosodan jälkeen merivartioinnista tuli osa Rajavartiolaitoksen toimintaa.

Merivartijoiden tehtäväksi tuli 91 vuotta sitten ehkäistä salakuljetusta, pitää yllä järjestystä ja avustaa merihätään joutuneita. Vaikka toiminta on vuosien saatossa muuttunut yhä monipuolisemmaksi ja laaja-alaisemmaksi, perustehtävät ovat säilyneet lähes ennallaan. Nykyinen merivartiointi ankkuroituu pitävälle pohjalle.

Merivartijoiden pukuvitriinit ovat uudistuneet

Merivartiomuseossa on kaksi vitriiniä, jotka esittelevät merivartijoiden kenttävaatteita ja edustuspukuja. Juhlavuoden kunniaksi vitriineiden sisältö on uudistettu kokonaan. Esillä olevista edustusvaatteista vanhin on yli 80 vuoden takaa ja tuorein nykyisin käytössä olevaa mallia. Uutuutena mukana on naisen vierailupuku 2000-luvun alusta. Kenttäpuvuissa näkyvät merivartiotehtävissä tarvittava laaja ammattitaito ja työn moninaisuus, joka 1990-luvulta alkaen on korostunut entisestään.

Merivartiomuseon pukuvitriinissä esillä edustusvaatetus

Kuvat:

VMV 11 lähdössä vartiointitehtäviin. Juhlanäyttelyn kuvitusta. Kuva: Merivartiomuseo.

Merivartiomuseon virkapukuja esittelevät vitriinit on uudistettu. Kuva: Lasse Lehtinen.

Kutsu ystäväsi mukaan :)